Elena Udrea aşteaptă decizia Înaltei Curţi (UPDATE)
UPDATE ora 10.30 – La Înalta Curte s-a încheiat judecarea contestaţiei depuse de Elena Udrea, faţă de arestarea sa pentru 30 de zile, în dosarul „Microsoft”.
Articol editat de Camelia Velțan, 17 februarie 2015, 09:00 / actualizat: 17 februarie 2015, 10:38
Judecătorii au rămas în pronunţare şi se aşteaptă ca o decizie, privind continuarea sau nu a arestului preventiv, să fie anunţată marţi.
Fostul ministru, care se află în arestul Poliţiei, de o săptămână, a fost adus cu două ore în urmă, la sediul Curţii Supreme.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
UPDATE 17 februarie, ora 8.30 – Elena Udrea se află la Înalta Curte, unde se judecă contestaţia faţă de arestarea sa pentru 30 de zile în cazul Microsoft.
În motiverea deciziei de arestare preventivă se arată că judecătorul a admis opinia procurorilor, potrivit căreia, fostul ministru şi-a încălcat obligaţia de a nu lua legătura în niciun mod cu martorii şi inclupaţii din dosar. DNA a susţinut că Elena Udrea a făcut declaraţii de presă, care ar fi constituit indicaţii către fostul soţi, Dorin Cocoş, arestat şi el în acest caz.
Între timp, DNA a trimsi Camerei Deputaţilor o nouă cerere de arestare preventivă, pe numele fostului ministru pentru infracţiuni de luare de mită în dosarul „Gala Bute”.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Procurorii anticorupţie au formulat noi acuzaţii de corupţie la adresa Elenei Udrea, deputat şi fost ministru al Dezvoltării, în Dosarul „Gala Bute”, şi au cerut, din nou, Camerei Deputaţilor să încuviinţeze urmărirea penală şi arestarea preventivă pentru trei noi infracţiuni de luare de mită.
Elena Udrea este deja cercetată în stare de arest preventiv în Dosarul „Microsoft”, iar întrebarea care se pune acum este dacă deputatul va veni să îşi apere cauza în faţă colegilor săi cu cătuşe la mâini.
Solicitările procurorilor referitoare la Elena Udrea au fost trimise deja de Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor la Comisia juridică, urmând să fie discutate în termen de trei zile. Plenul ar putea încuviinţa, sau nu, cererile procurorilor la începutul săptămânii viitoare. Este o situaţie fără precedent în legislativul de la Bucureşti, întrucât niciun parlamentar aflat în arest preventiv nu a fost nevoit până acum să apară în faţa Comisiei juridice sau a plenului unei Camere pentru a-şi susţine punctul de vedere încătuşat. Deoarece apreciază că un deputat în exerciţiu nu poate intra cu cătuşe într-o comisie parlamentară sau în plen, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat luni, 16 februarie, că va cere ministrului Justiţiei şi procurorului general un punct de vedere.
Avem un deputat care este în acest moment în mandat şi care este în arest preventiv. Trebuie să găsim o soluţie astfel încât să vină la comisie să îşi susţină argumentaţia în faţa comisei. Când se face votul secret poate veni deputatul şi este dreptul său constituţional sau poate veni avocatul şi să suţină punctul de vedere. Trebuie să discutăm cu ministrul Justiţiei şi cu procurorul general ca să vedem condiţionalităţile accesului în sală. Există poate interdicţie din partea instanţei ca doamna deputat să se vadă cu anumite persoane şi atunci noi trebuie să limităm accesul în sală. Dar cea mai importantă decizie este că un parlamentar aflat în exerciţiu nu poate intra în cătuşe într-o comisie permanentă, la fel şi în plen. (Valeriu Zgonea, președintele CamereiDeputaților)
Luni, 16 februarie, Elena Udrea a fost dusă la sediul central al DNA pentru a fi audiată în Dosarul „Gala Bute”. Procurorii anticorupţie l-au citat tot luni, 16 februarie, pentru audieri, pe omul de afaceri Dinu Pescariu în Dosarul „Microsoft”. Fostul tenisman este cel care ar fi denunţat-o pe Udrea pentru luare de mită în cauza menţionată.
Radio România Actualităţi
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online AICI