S-a dat startul înscrierilor în clasa pregătitoare
Şcolile au început să afişeze informaţiile necesare pentru înscrierea în învăţământul primar.
Articol editat de Andrada Ștefănescu, 17 februarie 2015, 07:10 / actualizat: 17 februarie 2015, 15:36
Până în 27 februarie, părinţii vor putea vizita spaţiile în care copiii vor învăţa şi vor putea sta de vorbă cu cadrele didactice.
În perioada 23 februarie – 13 martie, părinţii vor completa, online sau la sediul şcolii, cererea-tip de înscriere a copilului urmând ca repartizarea la școlile de circumscripție să aibă loc în 16 martie.
Între 17 şi 19 martie vor fi analizate cererile prin care părinţii solicită înscrierea copiilor în alte şcoli decât cele de circumscripţie, iar în 21 martie se vor afișa locurile rămase libere după prima etapă de înscrieri. Etapa a doua va începe, cu proceduri similare, în data de 23 martie şi se va încheia în 17 aprilie.
„Înscrierea efectivă va fi de săptămâna viitoare; nu am făcut decât câteva modificări acolo unde au apărut blocuri sau străduțe noi și s-a desființat clasa pregătitoare din cadrul liceului tehnologic „Ana Aslan”. În plan, în acest moment avem 259 de clase pregătitoare pentru 5528 de copii.” (Valentin Cuibus, șef Inspectorat Școlar Cluj)
În judeţul Cluj sunt prevăzute 186 de clase în limba română, 21 în maghiară, 3 în limba germană şi două în limba rromani.
În comunităţile mici vor funcţiona, în continuare, clase unde predarea se face simultan, dar la maximum 4 ani de studiu diferiţi.
Despre înscrierile copiilor în clasa pregătitoare vorbim marţi la Subiectul Zilei.
Dan Horea
––––––––––––––––––––––––––––––––
Bistriţa
La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud sunt aşteptaţi să se înscrie în clasa pregătitoare 3 218 preşcolari, care vor fi repartizaţi într-un număr de 226 de clase. Conducerea ISJ susţine că nu sunt semnale că ar exista o problemă cu criteriul proximităţii în Bistriţa, care să îi determine pe unii părinţi să caute vize de flotant în apropierea şcolii la care doresc să îşi înscrie copilul.
În reţeaua şcolara din judeţul Bistriţa-Năsăud vor exista 98 de clase cu predare simultană, în care preşcolarii vor învăţa fie cu elevi de clasa întâia, fie cu elevi de clasa a doua, în funcţie de configuraţia şcolilor respective. Există şi cazuri în care într-o clasă cu învăţământ simultan sunt elevi din patru ani diferiti, sau chiar cinci, cum este cazul unei şcoli primare din comuna Runcul Salvei.
“La Bistriţa există 33 de clase pregătitoare, dintre care 7 cu predare în alternativa Step by step. Avem o clasă cu predare în limba germană la Colegiul Naţional Liviu Rebreanu şi o clasă cu predare în limba maghiară la Colegiul Naţional Andrei Mureşanu. În judeţ sunt 4 clase pregătitoare dedicate învăţământului special, în care intră copiii care au depăşit cu doi ani vârsta de înscriere” (Smaranda Florean, inspector şcolar).
Fiecare şcoală trebuie să insereze în site-ul propriu şi imagini cu spaţiul educaţional în care vor învăţa preşcolarii şi care vor putea fi vizualizate de către părinţii acestora. “Fiecare părinte trebuie să-şi stabilească cu prioritate şcoala de care aparţine ca sectorizare. Cererea de înscriere o poate completa online sau la secretariatul şcolii. Există comisie de înscriere la nivel judeţean, ca şi în fiecare şcoală, pentru cazurile cu problem. Părintele poate vedea spaţiul educaţional fie pe site-ul şcolii, fie pe viu, până pe 26 februarie” (Smaranda Florean).
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud mai are o problemă până la începutul viitorului an şcolar: să găsească suficiente învăţătoare pentru clasele pregătitoare. În acest moment, numai la Bistriţa există cel puţin 5 clase pregătitoare pentru care nu sunt asigurate cadrele didactice.
Florin Săsărman