Ascultă oameni de poveste: Silvia Hodiş, descoperitoarea de comori
A fost o viaţă întreagă profesor de fizică, dar formula sa preferată o ajută să descâlcească tainele valorilor populare româneşti.
Articol editat de Carmen Sas, 18 februarie 2015, 22:00
Profesoara Silvia Hodiş s-a hotărât să îşi dedice tot restul vieţii, salvând adevărate comori uitate prin lădoaiele sau lăzile de zestre rămase în casele sălăjenilor de la sat. A început să strângă, să întrebe, să salveze tot ceea ce este costum popular ardelenesc.
Silvia Hodiş crede că numai salvând aceste minunăţii vechi, unele cu o vechime de peste un secol, le poate arăta tinerilor care ne sunt valorile şi de ce trebuie să le promovăm.
Silvia Hodiş nu vrea laude, crede că obiectivul său este clar: acela de a salva modele, cosume populare, dar mai ales ia, o ie specială cum numai în Ardeal poate fi întâlnită. A salvat deja sute de ii uitate prin poduri de casă, unele îngălbenite de vreme sau bătute de ploi, mucegăite sau aruncate prin grajduri.
Toate acestea sunt însă pentru Silvia Hodiş o adevărată comoară. Sălăjeanca apreciază că „numai arătând cum am fost, om reuşi să înţelegem cum om fi”.
Adrian Lungu