De ce ne este teamă de vaccinuri şi care sunt efectele nevaccinării?
În România tot mai mulţi părinţi aleg să nu îşi vaccineze copiii.
Articol editat de Andrada Ștefănescu, 18 februarie 2015, 07:10 / actualizat: 18 februarie 2015, 16:09
Cea mai mare temere a acestora este legată de administrarea ROR-ului (vaccinul împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei), care duce în viziunea lor la apariţia autismului.
Cadrele medicale resping cu fermitate o astfel de asociere şi asta pentru că nu a existat niciun studiu care să confirme legătura dintre vaccinuri şi autism.
Curentul antivaccinare a pornit din SUA şi s-a extins în întreaga lume.
În Statele Unite, o epidemie de rujeolă le creează probleme autorităţilor, care caută soluţii în prezent pentru a stopa extinderea ei. Specialiştii au răspuns ferm: epidemia coincide cu tendința crescândă, manifestată la părinți, de a refuza vaccinarea copiilor. Însuși președintele american, Barack Obama, a intervenit și a făcut apel la părinți să își vaccineze copiii.
Medicii le recomandă părinţilor ca, înainte de a lua decizia de a nu-şi vaccina copiii, să se documenteze din surse credibile, care nu înseamnă doar informaţii culese de pe internet, bloguri, forumuri şi pagini scrise de cele mai multe ori de persoane neavizate şi atrag atenţia că o astfel de decizie poate avea un impact negativ nu doar asupra sănătăţii copilului nevaccinat, ci a întregii societăţi.
Despre efectele nevaccinării şi de ce tot mai mulţi părinţi consideră că un stil de viaţă sănătos este suficient pentru a ne proteja de boli vorbim miercuri, la Subiectul Zilei.
Andrada Ştefănescu
–––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Bistriţa
Respectul pentru programul de vaccinare a copiilor este foarte mare în mediul rural, acolo unde sfatul medicului de familie este urmat întocmai. Chiar şi atunci când este cazul ca vaccinurile să nu fie făcute, din diverse motive medicale.
Am cerut părerea câtorva mame din comuna Maieru, judeţul Bistriţa-Năsăud: “I-am făcut copilului toate vaccinurile, de la bun început, pentru că suntem conştienţi că trebuie să le facem. Pentru tuberculoză, TBC, antitetanos… Poate că sunt unii care cred că nu mai trebuie făcute, dar noi credem că sunt foarte bune.„(femeie din Maieru). “Eu nu i le-am făcut pe toate băiatului meu din cauză că el făcea des bronşite astmatice şi medical m-a sfătuit să nu i le fac. Cred că sunt bune vaccinurile şi trebuie făcute” (femeie din Maieru).
Medic de familie în comuna Maieru, dr Voichiţa Bocoş spune că în această localitate nu există cazuri de refuz din partea părinţilor, de vaccinare a copiilor lor. “La Maieru nu am avut refuzuri, toţi părinţii vin şi fac vaccinurile obligatorii copiilor. Ei află despre necesitatea acestor vaccinari de aici, de la dispensar. Îi anunţăm, îi consultăm şi fac vaccinurile. Populaţia din Maieru este conştiincioasă, şi, deşi ar putea să refuze, ei fac vaccinurile” (dr. Voichiţa Bocoş, medic de familie).
Florin Săsărman
–––––––––––––––––––––––––––––––––––
Sibiu
Oamenii sunt speriaţi şi reticenţi atunci când vine vorba de vaccinuri. Ei spun că mai ales atunci când trebuie administrate copiilor, aceste doze pot fi foarte periculoase. Medicii sunt însă de altă părere.
Mii de doze sunt puse la dispoziţia oamenilor în fiecare an, pentru a preveni anumite boli, atât la adulţi, cât şi la cei mici. Părinţii spun însă că a scăzut calitatea vaccinurilor în ultimii ani şi nu mai prea au încredere să le facă.
Când au fost copiii mici le-am făcut vaccinurile amândurora. Am impresia că atunci erau mai de calitate decât acum.
Deocamdată nu sunt mulţumită de efectul lor. Fetiţa mea a prins cam majoritatea bolilor copilăriei deja, deşi are numai 2 ani şi 8 luni.
Ne apără de viruşi şi am reuşit să o vaccinez gratuit pe fetiţă.
Nu ştiu ce să cred. Eu nu l-am făcut niciodată. Anul acesta a fost un virus puternic şi probabil că ar trebui făcut.
Nu am făcut niciodată aşa ceva. Nici nu mă gândesc.
Nu am o părere prea bună. Nu cred că sunt chiar atât de necesare. Eu nu mi-am vaccinat copiii şi nici nu o să le dau vreun vaccin, în afară de strictul necesar.
Simina Iulia, medic pediatru, este însă de altă părere. Ea spune că aceste doze sunt importante pentru ca micuţii să beneficieze de îngrijiri optime şi de o cât mai bună acţiune de prevenire împotriva bolilor copilăriei.
Copiii nevaccinaţi riscă să dezvolte multe boli, unele dintre ele foarte grave, precum tuberculoza, hepatita B, ciroza hepatică, difteria, oreionul, poliemielita. Din păcate, în România se înregistrează cel mai mare număr de cazuri de rujeolă din Uniunea Europeană. Aproximativ 500 de copii mor anual. Nici la capitolul tuberculoză nu stăm mai bine, având în vedere incidenţa de 80 de cazuri la suta de mii de locuitori, dintre care 7 mor anual din această cauză, a declarat Simina Iulia.
Recomandarea medicilor este ca părinţii să fie cât mai bine documentaţi atunci când iau decizia de a-şi vaccina sau nu copiii.
Cristian Florea
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online AICI