Ascultă Radio România Cluj Live

Importanţa nutriţiei pentru memorie

Nutriţia joacă un rol deosebit de important asupra capacităţii noastre cognitive, prin urmare, dacă ne dorim să avem o memorie bună, precum şi o putere de concentrare sporită, atunci ar trebui să consumăm cât mai des anumite alimente bune pentru memorie.

Importanţa nutriţiei pentru memorie

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 18 februarie 2015, 06:00

La fel ca orice organ din corpul uman, creierul are la rândul său nevoie de anumite substanţe naturale pentru a lucra la capacitatea sa maximă. Consumul alimentelor sănătoase poate îmbunătăţi foarte mult memoria şi capacitatea de concentrare ale unui om. Cele mai eficiente alimente pentru memorie sunt, în general, cele care conţin grăsimi sănătoase, precum peşte gras sau nucile şi seminţele. Fructele de pădure se numără şi ele printre cele mai bune alimente pentru memorie. De exemplu, afinele au capacitatea de a ne proteja creierul împotriva procesului de oxidare a celulelor din cauza stresului. Mai mult decât atât, fructele de pădure ne ţin departe de boli precum demenţa sau sindromul Alzheimer. Încă un aliment deosebit de important pentru îmbunătăţirea memoriei este peştele gras, deoarece carnea acestuia este bogată în grăsimi de tipul Omega-3.

Astfel, pentru a ne proteja neuronii de bolile cognitive, putem consuma de circa trei ori pe săptămână sardine, hering sau macrou. O altă modalitate prin care putem să ne ajutăm creierul este să consumăm circa 30-40 de grame zilnic de nuci, alune, fistic sau diverse seminţe, cum ar fi cele de floarea soarelui sau de susan, aceste tipuri de seminţe numărându-se printre cele mai bune alimente pentru memorie. Fructele de avocado sunt mai degrabă recunoscute pentru îmbunătăţirea sistemului cardio-vascular, însă datorită acestui lucru ele sunt indirect benefice şi memoriei. O tensiune arterială normală şi o circulaţie sangvină bună ajută creierul să primească oxigenul necesar pentru celulele sale. Orice tip de salată, precum şi spanacul sau alte legume cu frunze verzi sunt alimente deosebit de importante pentru prevenirea problemelor cognitive, fiind considerate unele dintre cele mai bune alimente pentru memorie. Bogate în fibre şi vitamina E, cerealele integrale au capacitatea de a ajuta creierul şi de a preveni totodată afecţiunile cardiace. Datorită capacităţii sale de a fi un stimulent pentru creier, cafeaua poate aduce beneficii concentrării, este drept, pe o perioadă mai degrabă temporară. De asemenea, dacă este consumată cu moderaţie, şi ciocolata se încadrează în topul celor mai bune alimente pentru memorie.

 

RADOR

Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online la: https://www.radiocluj.ro/asculta-live/

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate