Soluţii pentru ora de religie
Reprezentanţii cultelor din România au făcut, marţi, propuneri pentru modificarea articolului din Legea învăţământului privind ora de religie, în cadrul unei dezbateri organizate de Comisia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor.
Articol editat de , 18 februarie 2015, 10:42
Curtea Constituţională a decis anul trecut că articolul care reglementa participarea copiilor la ora de religie este neconstituţional. Cererile pentru studiul religiei la şcolă mai pot fi depuse de către părinţi până în 6 martie.
Reprezentanţii cultelor şi ai ONG-urilor secular-umaniste prezente la dezbateri au fost pe poziţii divergente în ceea ce priveşte frecvenţa exprimării opţiunii pentru ora de religie. În timp ce Patriarhia şi mai multe asociaţii creştine vor ca cererea să fie făcută o dată, la începutul perioadei de şcolarizare, ONG-urile seculare doresc ca această opţiune să fie făcută în fiecare an şcolar. De aceeaşi părere este şi deputatul Remus Cernea, care va face o propunere de modificare legislativă în acest sens.
„Pe parcursul a patru ani de zile, acesta este un interval foarte lung de timp. Oamenii îşi pot schimba religia, îşi pot schiba punctul de vedere.” (Deputatul Remus Cernea)
Reprezentantul Patriarhiei Române, preotul vicar Ionuţ Corduneanu crede însă că o cerere pentru ora de religie în fiecare an este o variantă birocratică.
„Aceasta este o încercare doar de a crea un aparat, o structură birocratică, care să îngreuneze cât mai mult participarea la ora de religie. Patriarhia a solicitat să fie o cerere de înscriere pe perioada activităţii. Deci, atunci când părintele se duce la şcoală să îşi înscrie copilul, atunci trebuie să aibă posibilitatea să facă şi acest lucru, nu să fie plimbaţi părinţii aiurea, pe drumuri, numai pentru că unei anumite persoane i se pare că trebuie să dea probe de credinţă.” (Preotul Ionuţ Corduneanu)
RADOR
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online la: https://www.radiocluj.ro/asculta-live/