Cât costă întreţinerea unui copil?
Legea care prevede creşterea alocaţiilor pentru copii de la 42 de lei la 200 de lei pe lună a fost dezbătută marţi, în Senat.
Iniţiatorii proiectului doresc să vină în sprijinul celor 3,5 milioane de minori. Ei susţin că nu este posibil ca în ţara noastră alocaţia pentru copii să rămână la un nivel de sub 10 euro pe lună în condiţiile în care media europeană este de peste 100 de euro pe lună.
De cealaltă parte Guvernul este de părere că pentru aplicarea acestei majorări efortul bugetar suplimentar lunar ar fi de 550 milioane de lei. Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Codrin Scutaru, a declarat că Executivul nu susţine această propunere legislativă.
Conform unor date publicate de Institutul Naţional de Statistică în luna februarie, numărul românilor continuă să scadă.
În decembrie anul trecut s-au înregistrat aproximativ 14.700 de naşteri, în timp ce numărul de decese a fost cu 10.000 mai mare.
La Subiectul Zilei aflăm joi, 19 februarie, dacă în actualul context economic tinerii mai aduc pe lume copii, dar şi cât costă întreţinerea unui minor?
Articol editat de Camelia Velțan, 19 februarie 2015, 07:00 / actualizat: 19 februarie 2015, 15:44
–––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Sibiu
Pentru a deveni părinte, orice tânăr trebuie întâi să se bucure de stabilitate şi, de ce nu, de un partener de viaţă cu care să împartă sarcinile. Chiar dacă obiceiul căsătoriei înainte de a deveni părinte nu se mai poartă în zilele noastre, specialiştii spun că stabilitatea familială porneşte cu acest pas important.
Când vine vorba de posibilitatea de a avea un copil, tinerii sunt convinşi că totul depinde de priorităţile pe care fiecare şi le stabileşte în viaţă. Atunci când cariera este pe primul loc, ei spun că e mai bine dacă micuţul este conceput la o vârstă mai înaintată.
Între 22 de ani şi 35 maxim e perioada în care consider că putem să avem copii. Nu am avut şansa pentru că am fost plecat pe dincolo, dar iubesc copiii.
În ultimul timp am observat că majoritatea copiilor aleg momentul pentru a face copii, după ce au un job stabil, majoritatea după ce au o casă, maşină şi toate cele necesare traiului. În general, tendinţa este de a lăsa pe ultimul loc conceperea unui copil. Eu mai am să îmi cumpăr casa.
Dacă îţi doreşti o carieră consider că în jurul vârstei de 30 de ani este vârsta optimă pentru a avea un copil. Iar dacă nu ai o carieră, undeva la 28 de ani.
Dumitru Batâr, sociolog, consideră că în viaţa oricărui tânăr trebuie să primeze stabilitatea pe toate planurile, astfel încât copilul să beneficieze de toate condiţiile atunci când se naşte:”Încă din perioada când ei sunt copii, văd ce înseamnă familia cu un copil. Psihologic, tinerii din perioada actuală care se gândesc la o viaţă de familie, sunt pregătiţi pentru acest pas. Această problemă a copiilor, chiar dacă apare căsătoria, este amânată în perioada aceasta. Tinerii îşi rezolvă în primul rând problema profesional-ocupaţională. A doua problemă pe care şi-o pun înaintea copilului este cea a unui serviciu pe care să se poată baza. Corelat cu aceasta, se pune problema locuinţei, care este destul de semnificativă pentru o viaţă de familie cu copii. Abia după aceea, se gândesc tinerii la o viaţă cu copii. Viitoarele mame care nu sunt măritate sunt destul de nepregătite pentru această situaţie. Apare o stare de stres şi de provocare pentru evoluţia lor viitoare, în care multe dintre aspiraţiile pe care şi le proiectaseră sunt destul de limitate.„(Dumitru Batâr, sociolog)
La întrebarea de ce nu mai fac tinerii copii, ne răspunde şi Alexandra Ababi, psiholog:”Este şi teama de responsabilitate, e şi teama de a avea ceva cu care nu te-ai mai întâlnit în această viaţă. Intervine partea emoţională, cel puţin la adultul tânăr. Când se gândeşte la ideea de a avea copii, se gândeşte imediat la partea următoare, şi ce fac, cum mă descurc? Tocmai de aceea, se simt nepregătiţi o mare parte din ei. Am întâlnit şi eu tineri care spuneau că motivul principal pentru care nu fac copii este cel financiar. Ştim cu toţii că unele mame au acel instinct matern şi atunci probabil unele dintre ele se sperie la gândul că nu o să facă faţă sau că nu o să fie ajutate. Sunt şi anumite femei care au probleme de ordin emoţional, precum depresie şi dereglări comportamentale care apar după naştere, aşa numita depresie postnatală. Singura scăpare pe care o văd în acel moment este de a abandona copilul. De aceea este foarte indicat ca atunci când te pregăteşti să faci un copil, să ai o discuţie şi cu un consilier de familie sau un psiholog.”(Alexandra Ababi, psiholog)
În anul 2014, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu a avut de soluționat 77 de cazuri de abandon. Copiii au fost abandonați în unitățile sanitare din județul Sibiu. Dintre aceștia 60 s-au întors în familie, iar pentru ceilalți 17 copii abandonați, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a stabilit o măsură de protecție. Astfel, 13 copii au ajuns la asistenți maternali profesioniști iar 4 copii au ajuns într-un centru de plasament.
Cristi Florea
––––––––––––––––––––––––––––––––––
Bistriţa
Mulţi tineri sunt hotarâţi să se realizeze profesional şi abia după aceea să aibă copii. Ei consideră că stabilitatea materială este foarte importantă şi îşi doresc să o atingă, înainte de a avea familie.
Amalia este traducător într-o instituţie publică, dar visează să lucreze într-o firmă privată multinaţională. Ştie foarte bine limbile engleză şi germană şi spune că îşi doreşte o familie, chiar şi copii, dar până să devină mamă vrea să se realizeze profesional: “Ar fi câteva întreprinderi în Bistriţa şi sper sa ma angajez în curand într-una din ele. M-am gândit să îmi întemeiez o famielie şi cred că asta se va întâmpla chiar anul viitor, pentru că pot împăca foarte bine cariera profesională cu familia. Cu siguranta că voi avea şi copii, dar numai undeva, la 29 – 30 de ani, pentru că până atunci vreau să îmi fac o carieră” (Amalia, 22 de ani).
Bogdan are 23 de ani şi este purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud. Deşi a absolvit două facultăţi, spune că îşi doreşte să se perfecţioneze profesional în continuare şi vizează şi o carieră politică. Da, îşi doreşte o familie şi copii, dar numai după ce îşi face un drum în viaţă: “Eu încă nu mă simt pregătit pentru întemeierea unei familii şi cred că e normal să ai o familie şi copii atunci cînd ai stabilit un drum în viaţa. Nu mi-am propus să mă căsătoresc înainte de a avea 28–30 de ani. Cred că atunci când ai o familie trebuie să îi acorzi o mare parte din timpul tău” (Bogdan, 23 de ani).
Foarte mulţi tineri bistriţeni doresc să îşi găsească un loc de muncă în oraşele mari sau în străinătate, iar dificultăţile ridicate de atingerea acestui deziderat pun în plan secund dorinţa lor de a avea o familie şi copii.
Florin Săsărman
Redacţia
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online la: https://www.radiocluj.ro/asculta-live/