Peştele – o carne uşor asimilabilă de organism
Se spune că cine mănâncă peşte, nu îmbătrâneşte.
Articol editat de Carmen Sas, 19 februarie 2015, 06:00
Peştele este recomandat de nutriţionişti pentru aportul de minerale, dar şi ca factor de prevenire a multor altor boli. Fiind sărac în grăsimi, dar bogat în proteine, peştele previne, dar şi încetineşte tumorile canceroase, fortifică sistemul imunitar. Cercetările din întreaga lume au demonstrat că un consum regulat de peşte (somon, macrou, păstrăv, sardine, scoici, calamar, ton), o dată sau de două ori pe săptămână, vindecă o serie de boli, de la astmul din copilărie până la cancerul de prostată, în plus, încetineşte îmbătrânirea creierului.
Una dintre principalele calităţi ale cărnii de peşte este conţinutul redus de grăsimi saturate, fiind foarte bogată în acizi graşi polinesaturaţi de tip omega-3. Studii ample au demonstrat ca un consum regulat de peşte conferă un anumit grad de protecţie cardiovasculară.
Untura de peşte stimulează activitatea creierului prin grăsimile omega-3 pe care le conţine. Este cel mai bun supliment pentru creier, cu rezultate evidente în învingerea radicalilor liberi, îmbunătăţeşte memoria, acţionează împotriva depresiilor, hipertensiunii arteriale şi a bolilor neurologice degenerative. De la peşte se mai foloseşte în scop curativ şi uleiul de peşte. Un gram din acest ulei este echivalent cu o porţie de circa 100g de somon. Acest ingredient reduce colesterolul din sânge .
Icrele îmbunătăţesc memoria au o valoare nutritivă deosebită. Icrele de nisetru şi de somon conţin aproximativ 30% proteine şi 10-13% grăsimi uşor asimilabile, sunt bogate în lecitină, stimulentul memoriei, vitaminele A, E, D, complexul B, fosfor, fier şi alte substanţe minerale.
Spre deosebire de carnea oricărui alt animal, peştele conţine mai puţin colesterol, e mai uşor asimilat de organism. Greu se digeră doar peştele uscat. Dacă nu vă place mirosul de peşte, puteţi scăpa de el punând peştele într-un vas cu apă sărată, sau cu un pic de oţet.
Redacţia