Varza roșie, eficientă pentru sănătatea ochilor
Varza roşie se distinge prin culoarea caracteristică şi un gust uşor amărui şi iute, datorită conţinutului său bogat în compuşi cu proprietăţi anticancerigene. Pigmentul roşu din legumă se datorează flavonoidelor, iar gustul uşor iute, substanţelor sulfuroase. În afară de acestea, varza roşie conţine fibre şi alte vitamine şi minerale care contribuie la menţinerea sănătăţii generale.
Articol editat de , 19 februarie 2015, 06:00
200 de grame de varză roşie tocată conţin 28 de calorii, un gram de grăsime şi un gram de proteine. Cantitatea de fibre dietetice este de 2 g, ceea ce reprezintă 5% din doza zilnică recomandată pentru bărbaţi şi 8% pentru femei. Fibrele insolubile care se găsesc în varza roşie previn constipaţia şi reduc riscul de diverticulită. De asemenea, ajută la ameliorarea simptomelor asociate cu anumite tulburări gastro-intestinale, cum ar fi sindromul de colon iritabil.
Deşi citricele sunt cele mai populare surse de vitamina C, varza roşie conţine, de asemenea, din abundenţă acest tip de vitamină. O ceaşcă de varză tocată conţine 56% din aportul zilnic recomandat de vitamine esenţiale. Varza combate inflamaţia şi protejează celulele. Organismul are nevoie de această legumă şi pentru formarea de colagen – ţesut conjunctiv, care susţine şi întăreşte musculatura, pielea, oasele şi alte ţesuturi din organism. Vitamina C ajută sistemul imunitar prin stimularea formării de celule albe din sânge.
Datorită conţinutului său de vitamina A, varza roşie este foarte utilă pentru vedere. Deşi toate tipurile de vitamine contribuie la starea de sănătate a ochiului, ele au roluri diferite. Cantitatea amintită de varză roşie asigură 33% din aportul zilnic necesar de vitamina A.
RADOR
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online AICI