Oamenii de succes dorm mai puţin?
Oamenii de succes din cele mai diferite domenii, de la politică, la media, inginerie şi finanţe, au obiceiuri care pot părea pentru mulţi nesănătoase sau chiar bizare. Unul dintre acestea se referă la numărul de ore pe care aceştia şi le petrec în fiecare noapte dormind.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 februarie 2015, 18:00
Margaret Thatcher, Doamna de Fier a Marii Britanii, dormea doar patru ore în fiecare noapte. Inventatorul Nikola Tesla, bunicul electricităţii, nu dormea mai mult de două ore pe noapte. Winston Churchill, unul dintre cei mai remarcabili lideri în timp de război, se trezea după patru ore de somn şi aţipea în timpul zilei pentru încă 90 de minute. Politicianul italian Silvio Berlusconi nu pierde nici el mai mult de 2-4 ore dormind, în timp ce preşedintele american Barack Obama preferă să se odihnească cu două ore în plus. Fondatorul gigantului Microsoft şi cel mai bogat om din lume, Bill Gates, doarme în medie şapte ore pe noapte, în timp ce miliardarul Donald Trump îşi rezervă pentru somn doar trei sau patru ore.
Specialiştii recomandă între şapte şi nouă ore de somn pe noapte pentru a obţine odihna necesară organismului şi pentru a-ţi menţine sănătatea. Persoanele care dorm destul de mult au o sănătate mentală mai bună şi sunt mai puţin predispuse la creşterea presiunii arteriale, la un nivel ridicat al colesterolului, la îmbolnăvirea de diabet de tip 2 sau la obezitate. Unele cercetări sugerează, totodată, că cei care dorm opt ore pe noapte sunt mai feriţi de riscul apariţiei bolii Alzheimer, afecţiune degenerativă progresivă care provoacă deteriorarea accentuată a funcţiilor cognitive ale creierului.
RADOR
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online la: https://www.radiocluj.ro/asculta-live/