Ascultă oameni de poveste: Claudiu Iuşan, protectorul animalelor din Parcul Naţional Munţii Rodnei
Natura este frumoasă, este izvor de viaţă, dar este fragilă. Astăzi vrem să vă prezentăm un om care şi-a dedicat viata cunoaşterii naturii, protejării ei în modul cel mai activ cu putinţă. El bate cărările munţilor zi de zi, cunoaşte ca nimeni altul speciile de plante şi animale din aceşti munţi şi spune că ele sunt viaţa sa.
Articol editat de Carmen Sas, 23 februarie 2015, 22:00
Claudiu Iuşan este doctor în biologie şi face parte din echipa managerială a administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei de 11 ani. La începutul carierei sale de biolog a vizitat aceşti munţi şi atunci s-a întâmplat ceva care avea să-l lege, poate pentru totdeauna, de aceste locuri.
“Acum vreo 16 ani am venit aici cu un singur dor: să văd acea floare emblematică, Opaiţul Munţilor Rodnei. Numai că, din cauza unor braconieri care vânsau capre negre, am fost obstrucţionat, pentru că atunci nu exista Rezervaţia Parcul Naţional Munţii Rodnei. Şi mi-am dat seama că dacă vreodată se va ivi posibilitatea să fac ceva pentru muntele acesta, o voi face”.
Claudiu Iuşan este coautorul mai multor proiecte de conservare a biodiversităţii din arealul Rezervaţiei Biosferei Parcul Naţional Munţii Rodnei. Este omul din teren al Consiliului Stiinţific al rezervaţiei, dar şi prietenul mai mare al sutelor de copii şi tineri din localităţile riverane acestuia, care, în anii din urmă au fost iniţiaţi în tainele descoperirii şi protejării naturii de aici. Cine îl cunoaşte îndeaproape, ştie că el este un adevarat protector al animalelor din munţi.
“Carnivorele mari, în special, se află sub o uriaţă presiune, pretutindeni. Aşa că ne-am dat toată silinţa să le monitorizăm mai activ: să vedem unde sânt, câte exemplare, care sânt problemele lor, care sânt ameninţările, presiunile, astfel încât să le menţinem în continuare. Spre deosebire de alte parcuri naţionale europene, Rodnei putem spune că are un potenţial uriaş, enorm. Şi, vom încerca pe viitor să menţinem aceste efective de lup, urs, râs pentru că sunt extraordinar de importante pentru noi”.
În 2014 echipei manageriale a Parcului Naţional Munţii Rodnei i-a fost reânnoit contractul de management pentru încă zece ani. L-am întrebat pe Claudiu Iuşan ce şi-a propus să facă, alături de colegii săi în această perioadă. “Până acum am identificat în jur de 110 specii şi habitate, pe care dorim să le monitorizăm atent. Cred că ele reprezintă valorile deosebite pe care le are acest munte”.
Claudiu Iuşan şi-a dăruit cu totul viaţa acestei pasiuni, familia sa este muntele cu vieţuitoarele sale. “Pasiunea de a sta în natură şi de a face ceva ca ea să fie protejată, merită tot efortul”, spune el.
Parcul Naţional Munţii Rodnei este la doi paşi de noi şi merită să-l vizităm, ne va plăcea negreşit. Fiindcă oamenii asemeni lui Claudiu Iuşan ne arată prin munca şi pasiunea lor cât de frumoasă este lumea în care trăim.
Florin Săsărman