Evoluţia pieţei imobiliare în Transilvania
În aprilie 2008, piaţa imobiliară din România s-a prăbuşit, ca urmare a crizei mondiale începută cu un an mai devreme în SUA.
Articol editat de Andreea Leonid, 23 februarie 2015, 07:10 / actualizat: 23 februarie 2015, 15:37
Până spre sfârşitul toamnei, agenţiile imobiliare s-au aflat într-un fel de şomaj tehnic. Clienţi s-ar fi găsit, dar nimeni nu mai voia să plătească sumele uriaşe practicate până atunci. În toamnă, guvernul Tăriceanu a dat un balon de oxigen sectorului imobiliar, scăzând TVA-ul de la 19 la 5% pentru construcţiile noi. A fost momentul relansării, dar la o scară mult redusă, ca număr de tranzacţii şi ca preţuri efective.
În prezent, un apartament de două camere într-o zonă bună, care la începutul lui 2008 se vindea cu 80.000 Euro, valorează maximum 48.000.
Analistul imobiliar Tudor Marc: „Apartamentele noi, din centru, sunt la mare căutare. În principiu se caută proiectele exclusiviste, foare bine construite. Preţurile de cerere sunt între 1.150 de euro/mp şi merg până la 1.300 de euro/mp semifinisat. În cartiere, preţurile se învârt în jurul a 1.000 de euro/mp, iar în zonele periferice sunt între 800 şi 1.000 de euro/mp. „
Despre evoluţia pieţei imobiliare şi preţurile practicate în prezent la apartamente vorbim luni la Subiectul Zilei.
Redacţia
………………………………………………………………………………
Sălaj
Deși este blocată de mai bine de 7 ani, piața imobiliara din Sălaj este deocamdată sub auspiciul prețurilor mari, în cele mai multe cazuri fiind menținute artificial, potrivit agențiilor imobiliare locale. Agenții imobiliari consideră că prețurile sunt menținute mari, chiar dacă aproape nimeni nu cumpără, de către sălăjenii care muncesc peste hotare și care nu au nevoie urgent de bani, situație în care mențin prețurile la un nivel considerat ridicat pentru aceasta perioadă.
Un alt fenomen este cel al orientării tinerilor către construcția sau cumpărarea de case în localitățile rurale din apropierea municipiului Zalău, localități unde taxele și impozitele sunt mai mici, construcțiile costă mai puțin, iar accesul este facil, în doar 15 minute.
Adrian Lungu
…………………………………………………………………………
Sibiu
Preţurile au scăzut pe piaţa imobiliară sibiană, iar un mare plus pentru tineri este programul prima casă.
Locuinţele se vând în această perioadă la preţuri mai mici decât până acum, acesta fiind un mare avantaj pentru toţi care îşi doresc o casă nouă, nu doar pentru tineri.
Programul prima casă numai de o săptămână a început. E un lucru bun, ţinând cont că la ora actuală preţurile la apartamente au cam scăzut, pentru că majoritatea dezvoltatorilor imobiliari s-au îndreptat spre periferia Sibiului. La ora actuală avem proiecte mari imobiliare care se construiesc la periferie. Preţurile o să se menţină la acelaşi nivel, ţinând cont că cererea este foarte mare şi dezvoltatorii imobiliari deabia reuşesc să facă faţă la numărul de solicitări. Piaţa nu este saturată. În momentul în care va ajunge o saturaţie legată de cererea de imobile, atunci preţul o să mai scadă. Majoritatea constructorilor abia reuşesc să întabuleze. De asemenea, cartea funciară, din datele pe care le deţin, lucrează foarte greu. Ei au în lucru documente de anul trecut, din octombrie-noiembrie, a declarat Gicu Bogdan, agent imobiliar
Oamenii nu sunt de aceeaşi părere şi spun că preţurile sunt prea mari şi că nu reuşesc să aibă acces la destule fonduri încât să acopere asemenea cheltuieli.
Părerea mea e că locuinţele sunt foarte scumpe şi se pune prea mare accent pe treaba asta. Nu ştiu de ce.
Nu mai sunt accesibile. Eu, de exemplu, mi-am luat o locuinţă dar nu mai pot să achit ratele, pentru că e foarte greu.
Eu am impresia că s-au ieftinit. Nu sunt la curent cu acest subiect, dar consider că locuinţele sunt accesibile.
În ajutorul tinerilor vine un program care a prins foarte bine la cei care nu au avut niciodată o locuintă şi anume, Programul Prima Casă.
Din 2013 până în prezent, 30% dintre clienţii noştri au optat pentru achiziţionarea unei locuinţe prin programul Prima Casă. Doar în ultimele două luni, 50 de persoane au optat pentru depunerea unui dosar prin acest program şi achiziţionarea unui apartament nou. Interesul pentru programul Prima Casă are la noi un trend ascendent, datorită condiţiilor benefice de accesare şi anume, avansul mic de 5%. De exemplu, pentru o garsonieră, avansul este de 2000 de Euro, iar la 2-3 camere ar fi de 3000 de Euro. Ratele pornesc de la 145 de Euro pe lună. Ratele sunt mai mici decât chiria pentru un apartament. La un apartament cu două camere, chiria ar fi de 250 de Euro, comparativ cu o rată care ajunge la 175 de Euro, a explicat Alina Ganea,dezvoltator imobiliar.
Pentru a putea beneficia de programul Prima Casă, cei înscrişi trebuie să dispună de un loc de muncă stabil. De asemenea, beneficiarii vor demonstra că au primit salariul in ultimele 6 luni înainte de accesarea creditului bancar.
Cristian Florea
……………………………………………………………………………………………..
Construcţia de locuinţe în judeţul Bistriţa-Năsăud a cunoscut un uşor reviriment începând din anul 2013, când au fost date în folosinţă 613 locuinţe, faţă de 479 cu un an mai devreme. Cifrele sunt sub jumătate din numărul locuinţelor construite în anul 2008, când s-a înregistrat un vârf în domeniul imobiliar de după revoluţie. În anul 2014 trendul crescător s-a menţinut la nivelul judeţului, iar în ceea ce priveşte municipiul Bistriţa, oferta şi cererea s-au echilibrat.
90 la sută dintre locuinţele date în folosinţă în judeţul Bistriţa-Năsăud în ultimii ani au fost construite din fondurile populaţiei, după cum reiese din datele prelucrate la Direcţia Regională de Statistică Bistriţa.
La ultimele date anuale pe care le putem analiza, cele din 2013, din totalul de 642 de locuinţe, 16 au fost construite din fonduri publice, celebrele ANL-uri, restul de 626 fiind din fonduri private. Dintre acestea, 558 au fost construite din fondurile personale ale populaţiei (Mircea Chira).
Calculele statisticienilor arată că în acest judeţ se construieşte mult, iar media de locatari pe locuinţă a scăzut la mai puţin de 3 persoane.
Este un exces de locuinţe, după părerea mea de statistician spune Mircea Chira.
Piaţa imobiliară din Bistriţa s-a echilibrat în ultimul an, spun reprezentanţii agenţiilor de profil. Administratorul unei agenţii imobiliare, Tiberiu Hotin spune că în Bistriţa se construieşte destul de puţin, ceea ce a dus la o uşoară creştere a preţului apartamentelor începând din 2013.
Dacă facem o comparaţie între blocurile vechi şi blocurile noi, preţurile sunt destul de echilibrate. La ora actuală preţurile pentru blocurile vechi şi noi sunt cam între 400 şi 600 de euro/mp. Astfel, făcând o medie, un apartament cu două camere, cu o suprafaţă de cca 60 de mp se vinde cu 30 mii de euro, preţ de mijloc (Tiberiu Hotin, administrator agenţie imobiliară).
În cazul caselor, preţurile acestora nu ţin seama neapărat de suprafaţa de construcţie, cât de arhitectură, poziţie şi finisaje. În aceste condiţii, pe piaţă există case de vânzare începând de la 60 mii de euro.
Florin Săsărman