Ascultă Radio România Cluj Live

Ce trebuie să mâncăm pentru a avea un păr sănătos

Mulţi oameni cred că părul sănătos este rezultatul factorilor exteriori. Chiar dacă hairstylist-ul ne sfătuieşte să folosim anumite produse de îngrijire, ar trebui să ştim că părul sănătos se menţine doar cu o alimentaţie pe măsură.

par sanatos
Foto: par sanatos

Articol editat de cristina.rusu, 24 februarie 2015, 06:00

Căderea părului intervine atunci când regimul alimentar nu este suficient de bogat în vitamina B, acid folic, minerale, sulf, zinc. Pentru a favoriza creşterea părului, este necesară îmbunătăţirea circulaţiei în scalp, prin asigurarea unei doze optime de vitamina E şi C. Lipsa vitaminei A în organism crează o deficienţă de sebum la nivelul scalpului, rezultând un păr uscat şi fragil.

Vitamina A are un rol foarte important în producerea de sebum. Fără ea, părul este uscat, subţire şi există o mare predispoziţie pentru mătreaţă. Toate aceste simptome, pot determina căderea părului.

Absorbţia vitaminei A în organism poate fi împiedicată de: administrarea de aspirină sau alte medicamente şi de fumul de ţigară.

La polul opus, o doză prea mare de vitamina A poate avea acelaşi efect: căderea părului, prin cantităţi crescute de sebum.

Cu toate acestea, dacă doza recomandată de vitamina A este asigurată prin consumul de alimente bogate în această vitamină, nu există riscul de supradoză.

Alimente recomandate:

– Mango;
– Portocale;
– Cartofi dulci;
– Morcovi;
– Bostănel.

Vitamina B

Are o foarte mare importanţă în menţinerea unui păr frumos şi sănătos. Vitamina B ajută organismul să asimileze hemoglobina, care la rândul ei ajută scalpul în obţinerea oxigenului de care are nevoie părul pentru a creşte sănătos.

Vitamina B se găseşte în special în alimentele bogate în proteine, necesare de asemenea pentru prevenirea căderii părului.

Alimente bogate în vitamina B-6:

– cartofi;
– banane;
– carne de vită;
– cereale;
– fasole;
– piept de pui;
– făină de ovăz;
– cotlet de porc.

Acidul folic se găseşte în:

– linte gătite;
– papaya;
– mazăre congelată şi/sau fiartă;
– sparanghel.

Vitamina C

Este necesară pentru dezvoltarea sănătoasă a colagenului, care este necesar pentru un păr puternic.

Vitamina C poate fi găsită în:

– kiwi;
– guava;
– ardei roşu;
– portocale.

Vitamina E

Îmbunătăţeşte circulaţia sângelui în scalp prin creşterea absorbţiei de oxigen.
Deficitul de vitamina E este destul de rar întâlnit, iar atunci când apare, de regulă, este cauzat de inabilitatea organismului de a absorbi grăsimile din alimente. În aceste situaţii, se recomandă administrarea unui supliment de vitamina E.

Alimente bogate in vitamina E:

– cereale;
– ulei de floarea soarelui;
– migdale;
– ulei de porumb;
– ulei de soia.

Sănătatea părului depinde şi de hormonii fiecărei persoane, de pastilele pe care aceasta le-a luat de-a lungul timpului şi de alimentele pe care le-a consumat sau nu.

Când o femeie este însărcinată, nivelurile de hormoni sexuali feminini, progesteronul şi estrogenul, ar putea să fie în permanentă creştere pentru a contribui la întreţinerea părului. După naştere, însă, nivelurile hormonilor scad iar podoaba capilară se împuţinează.

Pe de altă parte, contraceptivele, care conţin estrogen şi progesteron, s-ar putea să nu fie la fel de benefice pentru păr. Unii specialişti sunt de părere că hormonii din pastilele anticoncepţionale pot duce la subţierea firului de păr.

De asemenea, există şi alte pastile care împiedică însănătoşirea părului. De exemplu, antidepresivele şi pastilele împotriva tensiunii arteriale crescute pot duce la subţierea firului de păr.

Fructele de mare, de exemplu crustaceele şi somonul sălbatic conţin, pe lângă zinc, care ajută la creşterea firelor de păr sănătoase, şi acizi graşi omega 3 care menţin scalpul sănătos

Legumele de culoare verde închis, precum spanacul, broccoli şi sfecla mangoldul elveţian,  sunt responsabile pentru producerea sebumului, care este considerat un fel de balsam natural produs de corp.

Fructele, care conţin niveluri ridicate de antioxidanţi sunt ideale pentru asigurarea unui păr sănătos. Antioxidanţii ajută la protejarea pielii împotriva radicalilor liberi, motiv pentru care consumul de fructe poate ajuta la protejarea părului împotriva factorilor de mediu.

Ouăle conţin biotină şi vitamina B-12, care sunt nutrienţi esenţiali pentru frumuseţea şi strălucirea părului.

Cerealele integrale reprezintă şi ele o sursă de mai multe minerale şi vitamine, mai ales fier, element important pentru refacerea firului de păr.

Carnea de pasăre reprezintă o sursă majoră de fier. Se pare că în lipsa cărnii de pasăre din alimentaţie, firele de păr încep să se rupă foarte uşor.

Nu uitaţi, puteţi asculta Radio Cluj şi online, AICI

Redacţia

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate