Ce trebuie să mâncăm pentru a avea un păr sănătos
Mulţi oameni cred că părul sănătos este rezultatul factorilor exteriori. Chiar dacă hairstylist-ul ne sfătuieşte să folosim anumite produse de îngrijire, ar trebui să ştim că părul sănătos se menţine doar cu o alimentaţie pe măsură.
Articol editat de cristina.rusu, 24 februarie 2015, 06:00
Căderea părului intervine atunci când regimul alimentar nu este suficient de bogat în vitamina B, acid folic, minerale, sulf, zinc. Pentru a favoriza creşterea părului, este necesară îmbunătăţirea circulaţiei în scalp, prin asigurarea unei doze optime de vitamina E şi C. Lipsa vitaminei A în organism crează o deficienţă de sebum la nivelul scalpului, rezultând un păr uscat şi fragil.
Vitamina A are un rol foarte important în producerea de sebum. Fără ea, părul este uscat, subţire şi există o mare predispoziţie pentru mătreaţă. Toate aceste simptome, pot determina căderea părului.
Absorbţia vitaminei A în organism poate fi împiedicată de: administrarea de aspirină sau alte medicamente şi de fumul de ţigară.
La polul opus, o doză prea mare de vitamina A poate avea acelaşi efect: căderea părului, prin cantităţi crescute de sebum.
Cu toate acestea, dacă doza recomandată de vitamina A este asigurată prin consumul de alimente bogate în această vitamină, nu există riscul de supradoză.
Alimente recomandate:
– Mango;
– Portocale;
– Cartofi dulci;
– Morcovi;
– Bostănel.
Vitamina B
Are o foarte mare importanţă în menţinerea unui păr frumos şi sănătos. Vitamina B ajută organismul să asimileze hemoglobina, care la rândul ei ajută scalpul în obţinerea oxigenului de care are nevoie părul pentru a creşte sănătos.
Vitamina B se găseşte în special în alimentele bogate în proteine, necesare de asemenea pentru prevenirea căderii părului.
Alimente bogate în vitamina B-6:
– cartofi;
– banane;
– carne de vită;
– cereale;
– fasole;
– piept de pui;
– făină de ovăz;
– cotlet de porc.
Acidul folic se găseşte în:
– linte gătite;
– papaya;
– mazăre congelată şi/sau fiartă;
– sparanghel.
Vitamina C
Este necesară pentru dezvoltarea sănătoasă a colagenului, care este necesar pentru un păr puternic.
Vitamina C poate fi găsită în:
– kiwi;
– guava;
– ardei roşu;
– portocale.
Vitamina E
Îmbunătăţeşte circulaţia sângelui în scalp prin creşterea absorbţiei de oxigen.
Deficitul de vitamina E este destul de rar întâlnit, iar atunci când apare, de regulă, este cauzat de inabilitatea organismului de a absorbi grăsimile din alimente. În aceste situaţii, se recomandă administrarea unui supliment de vitamina E.
Alimente bogate in vitamina E:
– cereale;
– ulei de floarea soarelui;
– migdale;
– ulei de porumb;
– ulei de soia.
Sănătatea părului depinde şi de hormonii fiecărei persoane, de pastilele pe care aceasta le-a luat de-a lungul timpului şi de alimentele pe care le-a consumat sau nu.
Când o femeie este însărcinată, nivelurile de hormoni sexuali feminini, progesteronul şi estrogenul, ar putea să fie în permanentă creştere pentru a contribui la întreţinerea părului. După naştere, însă, nivelurile hormonilor scad iar podoaba capilară se împuţinează.
Pe de altă parte, contraceptivele, care conţin estrogen şi progesteron, s-ar putea să nu fie la fel de benefice pentru păr. Unii specialişti sunt de părere că hormonii din pastilele anticoncepţionale pot duce la subţierea firului de păr.
De asemenea, există şi alte pastile care împiedică însănătoşirea părului. De exemplu, antidepresivele şi pastilele împotriva tensiunii arteriale crescute pot duce la subţierea firului de păr.
Fructele de mare, de exemplu crustaceele şi somonul sălbatic conţin, pe lângă zinc, care ajută la creşterea firelor de păr sănătoase, şi acizi graşi omega 3 care menţin scalpul sănătos
Legumele de culoare verde închis, precum spanacul, broccoli şi sfecla mangoldul elveţian, sunt responsabile pentru producerea sebumului, care este considerat un fel de balsam natural produs de corp.
Fructele, care conţin niveluri ridicate de antioxidanţi sunt ideale pentru asigurarea unui păr sănătos. Antioxidanţii ajută la protejarea pielii împotriva radicalilor liberi, motiv pentru care consumul de fructe poate ajuta la protejarea părului împotriva factorilor de mediu.
Ouăle conţin biotină şi vitamina B-12, care sunt nutrienţi esenţiali pentru frumuseţea şi strălucirea părului.
Cerealele integrale reprezintă şi ele o sursă de mai multe minerale şi vitamine, mai ales fier, element important pentru refacerea firului de păr.
Carnea de pasăre reprezintă o sursă majoră de fier. Se pare că în lipsa cărnii de pasăre din alimentaţie, firele de păr încep să se rupă foarte uşor.
Nu uitaţi, puteţi asculta Radio Cluj şi online, AICI
Redacţia