Îşi mai aminteşte cineva de Dragobete??
Dragobetele, sărbătoarea noastră, a românilor, cu ocazia căreia ne arătăm iubirea celor dragi, se celebrează astăzi în toată ţara.
Articol editat de , 24 februarie 2015, 14:39
Dragobetele, sarbatoarea dragostei la romani a fost înlocuita treptat de Valentines daz, specifică americanilor. Oamenii nu mai prea ţin minte ce înseamnă Dragobetele şi nu mai sărbătoresc, iar entuziasmul de care dau dovadă de sfântul Valentin, dispare în ziua de 24 februarie.
Nu mai sărbătorim aşa ceva, dar nici înainte nu ţin minte să fi sărbătorit. Poate la ţară, dar nu ştiu nici acolo dacă sărbătoresc.
Nu, nu sărbătoresc niciuna din zile. Nici Dragobetele, nici sfântul Valentin.
Da, sărbătoresc în fiecare an.
Cu toate acestea, magazinele sunt deschise şi pregătite pentru îndrăgostiţi, mai ales cele care scot ii la vânzare. Margareta Virag, vânzătoare într-un asemenea magazin, povesteşte că sărbătoarea iubirii este legată de portul iilor. Pe vremuri, tinerele mirese le ofereau mirilor în ziua nunţii o ie pe care să o poarte cu mândrie.
Pe vremuri, mireasa îi dădea mirelui cadou o cămaşă cusută de ea, iar fetele îşi coseau singure iile. La Sibiu ştiu că mai puţin se poartă acest obicei, dar mai mult în Oltenia, Mehedinţi şi Moldova. Ia nu mai e cum era pe vremuri, dar e asemănătoare. Preţurile sunt de la 208 până la 278 de lei. Ia există de când a apărut şi doina. Şi în filmele româneşti vechi, fetele sunt îmbrăcate în ie. Ia românească există dintotdeauna, a povestit Margareta Virag.
Complexul Naţional Muzeal Astra organizează ceva inedit pentru sărbătoarea Dragobetelor de anul acesta. Toţi tinerii care poartă ie, pot să petreacă o zi minunată alături de persoana iubită, în oricare dintre locaţiile complexului. Cosmin Călinescu, purtător de cuvânt al complexului, ne oferă mai multe detalii.
Noi am lansat în urmă cu două săptămâni o campanie uşor inedită pe Facebook – Dragobetele (i)e Cool. Toţi cei care vor să vină în vizită astăzi, de Dragobete, la oricare dintre unităţile muzeale ale Complexului Naţional Muzeal Astra, pot să facă acest lucru gratuit, dacă vin îmbrăcaţi în ie naţională. Pe Facebook, 50 de persoane au răspuns afirmativ la invitaţiile noastre.
Dragobetele are rădăcini foarte vechi, fiind sărbătorit chiar de pe timpul dacilor. Pentru daci, Dragobetele era o divinitate asemenea lui Cupidon al romanilor și Eros, al vechilor greci. Dragobetele, numit și Năvalnicul sau Logodnicul Păsărilor, fecior chipeș și puternic, aduce iubirea în casă și în suflet.
Cristian Florea