Furt de cherestea
Poliţiştii clujeni, în urma unor controale de specialitate destinate protejării fondului forestier, au confiscat aproximativ 90 m.c. de lemn, în valoare de circa 50.000 lei, deţinuţi şi comercializaţi fără documente justificative.
Articol editat de cristina.rusu, 25 februarie 2015, 13:42
Pădurea a constituit întotdeauna o bogăţie a ţării noastre. Pentru protejarea acesteia şi pentru combaterea faptelor care aduc atingere fondului forestier, poliţiştii clujeni acţionează zilnic pe raza judeţului Cluj.
Astfel, la data de 24 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au efectuat controale de specialitate pentru prevenirea şi combaterea delictelor comise în domeniul silvic, repectiv pe linia depozitării, transportului şi a comercializării materialului lemnos.
În acest context a fost verificată activitatea comercială desfăşurată de către un agent economic de pe raza municipiului Câmpia Turzii, cu principal obiect de activitate achiziţionarea şi comercializarea materialului lemnos.
Poliţiştii au constatat, în momentul controlului, că la punctul de lucru erau depozitaţi în vederea comercializării circa 82 de metri cubi de cherestea răşinoase pentru care administratorul firmei nu a putut prezenta documente care să ateste provenienţa ilicită a materialului lemnos.
Tot în cadrul acţiunii, poliţiştii rutieri au oprit în trafic, pentru control, pe raza comunei Floreşti, o autoutilitară cu care se transporta lemn, de esenţă răşinoase. Conducătorul auto, un bărbat, de 48 de ani, din Luna de Sus, nu a putut să prezinte aviz de însoţire pentru materialul deţinut.
În baza celor constatate, agentului economic şi conducătorului auto li s-au aplicat amenzi contravenţionale conform prevederilor Legii 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, în valoare de 10.000 de lei, respectiv de 2.000 de lei.
Totodată, cei aproximativ 90 de metri cubi de material lemnos, în valoare de aproximativ 50.000 de lei, au fost confiscaţi şi predaţi ocolului silvic competent.
Poliţiştii clujeni continuă activităţile de verificare, acţionând ferm pentru combaterea faptelor ilicite care aduc atingere fondului forestier. De asemenea, poliţiştii continuă verificarea vehiculelor semnalate ca transportând lemn prin intermediul „Radarului pădurii”.
Reamintim clujenilor că din data de 8 octombrie 2014 este funcţional “Woodtracking”, prin sistemul 112. În consecinţă, fiecare cetăţean care doreşte să fie verificată legalitatea unui de transport de lemn, poate apela gratuit serviciul, comunicând numărul de înmatriculare al autovehiculului.
NU UITAŢI! Toţi putem contribui la diminuarea defrişărilor ilegale! Dispariţia pădurii, supranumită aurul verde, poate duce la modificarea peisajului, dispariţia faunei sau a florei, care uneori aparţine speciilor rare!
Redacţia
Nu uitaţi, puteţi asculta Radio Cluj online, AICI