Protecţie împotriva inundaţiilor
Clujenii vor beneficia de o protecţie suplimentară împotriva inundaţiilor, prin executarea celei de-a doua etape a investiţiei numită Amenajarea râului Someşul Mic în municipiul Cluj-Napoca.
Articol editat de cristina.rusu, 25 februarie 2015, 16:46
Faza I a fost proiectată începând cu anul 2003 şi executată între 2005 şi 2009.
Din 2008 a început proiectarea lucrărilor din faza a doua, care se vor încheia în toamna acestui an.
Etapa I a cuprins amenajarea împotriva inundaţiilor pe sectorul central şi amonte al municipiului, între confluenţa pârâului Gârbău – amonte confluenţa pârâu Becaş, în lungime totală de 13,20 km.
Etapa a II-a a proiectului Amenajarea râului Someşul Mic în municipiul Cluj-Napoca cuprinde amenajarea pentru protecţia împotriva inundaţiilor pe sectorul aval al oraşului, precum şi pe teritoriul comunei Apahida.
Lucrările au început anul trecut şi sunt executate în procent de 63,2%. Per total, sunt prevăzute lucrări de regularizare şi consolidare a malurilor pe o lungime de 4100 m, îndiguiri pe 4550 m şi amenajarea afluenţilor pe o lungime de 3850 metri. Primii beneficiari ai investiţiei vor fi 93.000 de locuitori din Cluj-Napoca şi Apahida.
Valoarea totală a lucrărilor prevăzute în acest proiect se ridică la aproape 57.000.000 lei, din care fonduri europene nerambursabile 90%, restul fiind contribuţie de la bugetul de stat.
De remarcat faptul că, după încheierea acestui proiect, protecţia municipiului Cluj-Napoca împotriva inundaţiilor va ajunge la nivelul numit „Asigurare 1/1000”, adică o inundare a zonei urbane se poate produce doar odată la 1000 de ani, când debitul Someşului ar fi de 30-40 de ori mai mare decât media anuală înregistrată în prezent.
În afara rolului de protecţie împotriva inundaţiilor, amenajarea Someşului Mic în zona municipiului Cluj-Napoca uşurează mult lucrările de extindere a pistei Aeroportului Internaţional şi, evident, contribuie la estetica generală a oraşului.
Dan Horea
Nu uitaţi, puteţi asculta Radio Cluj şi online, AICI