Târgul Mărţişoarelor deschis la Cluj Napoca
Obiecte artizanale lucrate manual din ceramică, lemn sau sticlă dar şi produse de duzină pot fi găsite la tarabele amplasate în Piaţa Unirii din Cluj Napoca unde este organizat Târgul Mărţişoarelor.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 25 februarie 2015, 15:34
Aproximativ 50 de producători şi comercianţi îşi expun tradiţionalele mărţişoare pe care le vând la preţuri ce încep de la 1 leu şi pot ajunge până la 20 de lei, în funcţie de unicitatea şi complexitatea produsului.
Sunt mese unde frumuseţea mărţişoarelor expuse nu mai are nevoie de reclamă, dar unii producători au considerat că o laudă în plus nu strică.
Sunt făcute cu suflet. Toate unicate, bineînţeles. Pe sticlă, pe lemn şi pe ceramică.
La un alt artizan am găsit mărţişoare cu simboluri precum rândunica sau ghiocelul, despre care, spune el, că sunt cu adevărat tradiţionale. Spre deosebire de potcoavă şi coşar pe care le consideră mai degrabă superstiţii:
Toate sunt manual făcute, din ceramică, cu dedicaţie de noroc, bunăstare, prosperitate pe verso. Vrem să ne întoarcem cât mai aproape de originea mărţişorului, ca să arătăm ce sărbătorim la 1 martie şi cum sărbătorim.
La cerere, producătorii de mărţişoare sunt dispuşi să îşi adapteze oferta în funcţie de dorinţele clientului şi realizează cele mai diferite simboluri, în aşa fel încât toată lumea să fie mulţumită:
Eu realizez mărţişoare hand made făcute din fimo- plastelină care se modelează. Se fac diferite forme, se bagă la cuptor şi se întăresc. Lucrăm şi în funcţie de cerere, că sunt clienţi care au vrut diferite modele şi le-am făcut.
Când vine vorba de timpul petrecut pentru realizarea unui mărţişor şi profitul pe care artizanii îl obţin, mulţi recunosc că munca nu e foarte profitabilă. Dar partea financiară este, de multe ori, compensată de obiectele care ies din mâna producătorului:
Nu am stat niciodată să cronometrez cât timp îmi ia un mărţişor. Depinde cât e de complex. La cele din piele, de exemplu, care simbolizează flori- lalele sau trandafirii- lucrez mai mult de o jumătate de oră. Efortul nu prea este compensat financiar. Dar, cât de puţin scoatem, este binevenit.
Târgul mărţişoarelor va rămâne deschis în Piaţa Unirii din Cluj Napoca până în ziua de 8 martie.
Mihai Miclăuş
Nu uitaţi, puteţi asculta Radio Cluj şi online, AICI