Tradiția săsescă a fasching-ului, în Cluj Napoca
Tradiția săsescă a fasching-ului în forma sa medievală – specifică unor burg-uri din vechile scaune săsești din perioada Universității Saxone – nu e dată uitării.
Articol editat de Carmen Sas, 25 februarie 2015, 13:53
Centrul Cultural Petre Ţuţea propune clujenilor, în perioada 24-28 februarie, un ansamblu de activități diverse ca formă: conferințe pe tema evoluției comunității săsești în Transilvania sau pe tema istoriei carnavalului în Transilvania, expoziție de costume de fasching săsesc, expoziție de steaguri de breaslă, expoziție de recuzită de fasching săsesc (lăzi de breaslă, bice, zuruitori, talăngi, ș.a.m.d.), ateliere de confecționare de măști sau costume de carnaval. Totodată, în cadrul proiectului Der Sächsische Fasching – Siebenbürgische Tradition in Klausenburg se vor organiza expoziții cu lucrări pe tema carnavalului realizate în acuarele de către elevi clujeni.
- Carnavalul este cunoscut ca o sărbătoare populară cu mascarade, deghizări, petreceri variate, jocuri hazlii şi mimice. Prima atestare a Carnavalului datează din 1097 și face referință la cel venețian.
- Acest tip de manifestare se desfăşoară în perioada ce precede Postul Paştelui, începând cu data de 6 ianuarie şi se sfârşeşte cu Miercurea Cenuşii.
- În spațiul comunităţilor săseşti din Transilvania, carnavalul corespunde perioadei dintre Bobotează (Epiphanis) şi Lăsatul Secului (Fastnacht). La oraş, carnavalul este cunoscut sub denumirea de Fasching – cuvânt de origine austriaco–bavareză, iar la sat se foloseau denumirile de Fasnacht sau Fastnacht (Foasnicht, Fuesendich – în dialectul săsesc), uzitate în special în perioada de dinainte de Miercurea Cenuşii (Aschermittwoch) – cu care începe Postul Paştelui.
- În domeniul tipologic, Carnavalul de la oraş se înscrie şi obiceiul lolelor din arealul cuprins în vechiul Scaun săsesc Cincu, respectiv Valea Hârtibaciului (Harbachtal – în dialectul săsesc), cât și forme diferite din arealul cuprins între Văile Târnavelor (Kokelgebiet – în dialectul săsesc) așa cum este cazul la Saschiz, Valea Viilor sau Bazna.
Carmen Sas