Alimente benefice în Postul Paștelui
Suntem în Postul Paştelui, perioadă în care unii dintre noi ne vom abţine de la a face păcate şi de la mâncare “de dulce”.
Articol editat de , 26 februarie 2015, 06:00
Postul este un exerciţiu de înfrânare a poftelor trupului şi totodată de întărire a voinței.Vă întrebaţi ce legătură este între post şi sănătate ? Una foarte strânsă dacă ţinem cont că restricţiile alimentare din post pot devini în acelşi timp o metodă eficientă de detoxifiere dacă ştim ce şi cât să mâncăm. Pe plan psihic postul ne aduce echilibru şi bună dipoziţie.
Foarte multă lume se gândeşte la ce va mânca în timpul postului, există o mulţime de alimente cu efecte benefice care pot fi consumate în această perioadă.
Fasolea reprezintă una dintre cele mai bune alternative la carne. Bogată în fibre, vitaminele A, B, C, K, proteine şi minerale , fasolea este una dintre leguminoasele cu cele mai mari beneficii pentru sănătate.
Are puţine calorii , reglează digestia şi previne constipaţia.
Un alt aliment nutritiv numai bun de consumat în această perioadă este lintea. Asemănătoare cu mazărea şi fasolea, lintea este o prezenţă constantă în bucătăria orientală. Avantajul major este că nu conţine grăsimi şi colesterol. Lintea poate fi gătită în supe şi tocăniţe, în combinaţie cu legume sau orez.
Este bogată în proteine, fibre şi nutrienţi .Din aceeaşi categorie face parte şi năutul, din care putem prepara un humus delicios şi sănătos.
În această perioadă, consumul de fructe şi legume, în stare naturală, este foarte important. Ne este recomandat să nu lăsăm să treacă nici o zi fără să mâncăm măcar o porţie de fructe şi legume, să nu uităm de verdeţuri (mărar, pătrunjel, ceapă verde sau salată) sunt foarte importante pentru organism, mai ales în perioada de post.
Cartofii dulci ar fi bine să nu lipsească din meniul nostru . Conţin de două ori mai multe fibre decât restul tipurilor de cartofi şi au, totodată, o concentraţie ridicată de betacaroten, proteine, vitamine şi minerale .
Beneficiile nucilor sunt arhicunoscute, aceste fructe oleaginoase sunt o sursă importantă de grăsimi bune, vitamine şi minerale esenţiale. În plus, nucile ne ajută să reducem nivelul colesterolului rău „LDL” şi să reglăm tensiunea arterială.
Ne este recomandat să nu începem postul doar de dragul de a pierde în greutate.
Acest tip de post este exagerat şi nesănătos, iar corpul nostru va experimenta consecinţele. Dacă mâncăm mai puţin sau aproape deloc în timpul postului, imaginați-vă cât vom mânca la sfârşitul postului, atunci când reluăm programul normal de alimetaţie.
Sănătate
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online AICI