Ascultă Radio România Cluj Live

Alimente benefice în Postul Paștelui

Suntem în Postul Paştelui, perioadă în care unii dintre noi ne vom abţine de la a face păcate şi de la mâncare “de dulce”.

Alimente benefice în Postul Paștelui

Articol editat de , 26 februarie 2015, 06:00

Postul este un exerciţiu de înfrânare a poftelor trupului şi totodată de întărire a voinței.Vă întrebaţi ce legătură este între post şi sănătate ? Una foarte strânsă dacă ţinem cont că restricţiile alimentare din post pot devini în acelşi timp o metodă eficientă de detoxifiere dacă ştim ce şi cât să mâncăm. Pe plan psihic postul ne aduce echilibru şi bună dipoziţie.

Foarte multă lume se gândeşte la ce va mânca în timpul postului, există o mulţime de alimente cu efecte benefice care pot fi consumate în această perioadă.

Fasolea reprezintă una dintre cele mai bune alternative la carne. Bogată în fibre, vitaminele A, B, C, K, proteine şi minerale , fasolea este una dintre leguminoasele cu cele mai mari beneficii pentru sănătate.
Are puţine calorii , reglează digestia şi previne constipaţia.

Un alt aliment nutritiv numai bun de consumat în această perioadă este lintea. Asemănătoare cu mazărea şi fasolea, lintea este o prezenţă constantă în bucătăria orientală. Avantajul major este că nu conţine grăsimi şi colesterol. Lintea poate fi gătită în supe şi tocăniţe, în combinaţie cu legume sau orez.
Este bogată în proteine, fibre şi nutrienţi .Din aceeaşi categorie face parte şi năutul, din care putem prepara un humus delicios şi sănătos.

În această perioadă, consumul de fructe şi legume, în stare naturală, este foarte important. Ne este recomandat să nu lăsăm să treacă nici o zi fără să mâncăm măcar o porţie de fructe şi legume, să nu uităm de verdeţuri (mărar, pătrunjel, ceapă verde sau salată) sunt foarte importante pentru organism, mai ales în perioada de post.

Cartofii dulci ar fi bine să nu lipsească din meniul nostru . Conţin de două ori mai multe fibre decât restul tipurilor de cartofi şi au, totodată, o concentraţie ridicată de betacaroten, proteine, vitamine şi minerale .

Beneficiile nucilor sunt arhicunoscute, aceste fructe oleaginoase sunt o sursă importantă de grăsimi bune, vitamine şi minerale esenţiale. În plus, nucile ne ajută să reducem nivelul colesterolului rău „LDL” şi să reglăm tensiunea arterială.

Ne este recomandat să nu începem postul doar de dragul de a pierde în greutate.

Acest tip de post este exagerat şi nesănătos, iar corpul nostru va experimenta consecinţele. Dacă mâncăm mai puţin sau aproape deloc în timpul postului, imaginați-vă cât vom mânca la sfârşitul postului, atunci când reluăm programul normal de alimetaţie.

 

Sănătate

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online AICI

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate