Bani pentru restaurarea bisericilor de lemn
Articol editat de Carmen Sas, 27 februarie 2015, 12:16
Două biserici de lemn din Parcul Etnografic Romulus Vuia din Cluj Napoca, reprezentative atât pentru istoria României cât şi pentru istoria artei, vor intra într-un program de conservare-restaurare şi punere în valoare.
Este vorba de biserica din Cizer, construită de Horia şi de echipa lui de meşteri şi de biserica din Petrindu, pictată de Dimitrie Ispas din Gilău, unul dintre maeştri picturii româneşti din sec. al XIII-lea.
Proiectul beneficiază de o finanţare norvegiană nerambursabilă în valoare de peste 1.000.000 de euro şi include nu doar refacerea structurii celor două biserici, ci şi a picturii interioare a acestora, afirmă directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean:
„Pictura interioară a acestor biserici nu a fost restaurată niciodată. Biserica de la Cizer a fost doar consolidată, în momentul transferării ei în Parcul Etnografic, în anul 1968. Biserica din Petrindu, din păcate, a suferit în anii `70 o exfoliere a picturii interioare, din cauza unor deficienţe de remontare din anii 1960. Tot aici există şi anumite probleme de structură şi, din această cauză, biserica nu s-a aflat în circuitul turistic în ultimii 30 de ani.”
După restaurarea, cele două obiective vor fi incluse în circuitul de vizitare. Acest lucru va fi posibil după data de 30 aprilie 2016.
Carmen Sas