Ascultă Radio România Cluj Live

Oferta culturală a oraşelor din Transilvania

Transilvania este extrem de ofertantă din punct de vedere al evenimentelor culturale.

Oferta culturală a oraşelor din Transilvania

Articol editat de , 27 februarie 2015, 07:00 / actualizat: 27 februarie 2015, 16:24

Clujul se laudă cu manifestări recunoscute atât în ţară, cât şi în străinătate, precum Festivalul Internaţional de Film, Comedy Cluj, Festivalul Mozart sau Toamna Muzicală Clujeană. Anul acesta, oraşul de pe Someş este Capitală Europeană a Tineretului, astfel încât în programul marilor evenimente şi-a făcut apariţia Untold Festival, o manifestare care tinde să devină tradiţie.

Nici Sibiul nu stă rău la acest capitol, aici fiind organizate anual Festivalul Internaţional de Teatru, cel de jazz şi ArtMania.
Una dintre problemele cu care se confruntă însă majoritatea oraşelor din Transilvania este lipsa sau starea jalnică a clădirilor unde ar trebui să se desfăşoare evenimente culturale.

În Satu Mare, spre exemplu, trei dintre cinematografele importante care au funcţionat până în 1989 s-au închis după Revoluţie. În aceste condiţii, consumatorii de cultură din acest oraş mai au la dispoziţie doar Filarmonica Dinu Lipatti sau Teatrul de Nord.

Nici Zalăul nu dispune de niciun cinematograf, aşa că, de cele mai multe ori, cinefilii sălăjeni trebuie să facă naveta în Cluj-Napoca pentru a viziona cele mai noi filme.

Despre oferta culturală a oraşelor din Transilvania vorbim vineri, 27 februarie, la Subiectul Zilei.

 

Redacţia

………………………………………………………………………………………………………………….

Sălaj

Cinematograf și filarmonică, acestea sunt proiectele culturale ale autorităților sălăjene pe termen mediu și lung într-un județ fără teatru și fără niciun cinematograf. Programele investiționale au fost lansate și sunt bine văzute de oamenii de cultură care cred că un cinematograf și o filarmonică sunt așteptate de ani de zile și în Sălaj. Cel puțin asta crede criticul de film Andrei Rus, un tânăr sălăjean care a fost invitat să jurizeze filme la celebrul festival internațional de film de la Cannes.

Tânărul apreciază că este absurd ca în întreg Sălajul să nu existe nici măcar un singur cinematograf, în anii 80′ funcționând trei săli de proiecte a filmelor pe marele ecran.

 

Adrian Lungu

…………………………………………………………………………………………………………………..

Sibiu

Cultura a reuşit să transforme Sibiul încă din anul 2007 într-un oraş cunoscut la nivel internaţional, cu mare priză la turiştii veniţi atât din ţară, cât şi din afară.

Anul 2007, în care Sibiul a fost declarat Capitală Culturală Europeană, a constituit piatra de temelie a unei dezvoltări înfloritoare a oraşului din punct de vedere turistic si cultural. Spectacolele de talie mondială, precum Festivalul Internaţional de Teatru sau Festivalul Medieval, au de asemenea un aport în numărul crescând de turişti care vin din numeroase locuri ale lumii la Sibiu.

În perioada marilor evenimente, dau un exemplu, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, numărul de turişti este foarte mare. Hotelierii raportează grade de ocupare a unităţilor proprii de cazare de 100% şi asta se întâmplă pe întreaga rază a Municipiului Sibiu, ceea ce ne-a încurajat pe noi să cofinanţăm în continuare agenda culturală pentru că generează beneficii comunităţii prin acest plus adus destinaţiei turistice Sibiu. (Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu)

Patrimoniul cultural al Sibiului este întregit de expoziţiile Muzeului Naţional Brukenthal. Anul trecut, muzeul a oferit publicului un număr de 51 de expoziţii temporare diverse, aduse din toată lumea. Una din cele mai de succes expoziţii a fost cea a lui Salvador Dali.

În anul 2014, am înregistrat 366.531 de vizite în sediile muzeului şi în expoziţii deschise în alte spaţii. Numărul de vizite a fost cu peste 48.000 mai mare decât în 2013. Cei mai mulţi vizitatori ai noştri sunt români, dar ne bucurăm că printre cei care vor să vadă expoziţiile muzeului se numără germani, italieni, spanioli, francezi, israelieni, japonezi, chinezi, canadieni, turci, englezi şi mulţi alţii.
(Maria Barna, purtător de cuvânt al Muzeului Naţional Brukenthal)

Oamenii sunt convinşi că renumele oraşului se trage din patrimoniul cultural de care dispune Sibiul şi datorită numeroaselor evenimente culturale care au loc în mod regulat.

Sibiul oricum e un oraş foarte mediatizat. Probabil că au o oarecare importanţă şi evenimentele culturale, chiar dacă în ultimul timp au devenit mai mult kitsch decât evenimente culturale.

Sunt destule evenimente culturale, mai ales pe timp de vară. Sibiul este un oraş renumit în toată ţara din acest punct de vedere.

Sunt multe motive create în ultimii ani de a vizita Sibiul, prin PR-ul pe care a ştiut să şi-l facă. Rezultatele se văd. Dacă dai o tură prin oraş îţi dai seama şi de ce e aşa vizitat. Cultura are un aport important, adică 2007 a contat foarte mult şi de acolo a rămas o moştenire care persistă în fiecare an şi o să rămână aici. E o pricepere aici, pe care nu o vedem în alte oraşe şi e foarte bine că ea nu depinde de un singur om. Se vede că s-a transmis cultura mai departe şi asta e datorită unui management bun, care depinde de oamenii de aici şi de o idee care se transpune în practică.

Începând cu anul 2009, Sibiul a fost cotat ca destinaţie de turism cultural.

 

Cristian Florea

Munții Apuseni, recomandarea jurnaliștilor CNN, pentru drumeții
Stirea zilei duminică, 12 mai 2024, 10:34

Munții Apuseni, recomandarea jurnaliștilor CNN, pentru drumeții

Jurnaliștii de la CNN au întocmit o listă de recomandări pentru iubitorii de drumeții montane din Europa, iar printre celebrele lanțuri...

Munții Apuseni, recomandarea jurnaliștilor CNN, pentru drumeții
CSM Oradea o va înfrunta pe campioana U-BT Cluj-Napoca
Stirea zilei miercuri, 8 mai 2024, 08:24

CSM Oradea o va înfrunta pe campioana U-BT Cluj-Napoca

CSM Oradea s-a calificat, marți, 7 mai, în finala Ligii Naţionale de baschet masculin, după ce a învins-o pe CSO Voluntari, cu scorul de 93-66,...

CSM Oradea o va înfrunta pe campioana U-BT Cluj-Napoca
Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Stirea zilei marți, 7 mai 2024, 09:56

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă, în această seară, marți, 7 mai, de omologul american, Joe Biden.  ...

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 15:40

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]

UPDATE: ora 15.30 Echipajul mixt format din salvamontişti şi poliţişti de frontieră a ajuns în cursul după-amiezii de luni la cei doi tineri...

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 12:00

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania

În a doua zi de Paşti, tradiţiile se îndreaptă către comunitatea din care facem parte. Unele sunt destul de energice: ceea ce nu e un lucru...

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 11:58

Greve în transportul public

Transport public perturbat din cauza grevelor   Protestatarii cer salarii și condiții de muncă mai bune, dar și blocarea planurilor de...

Greve în transportul public
Stirea zilei duminică, 5 mai 2024, 00:00

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania

În ultima vreme din tradiţiile de sărbători păstrăm parcă un singur lucru: mâncarea. Este şi aceasta importantă, dar nu pentru cantitatea...

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei vineri, 3 mai 2024, 10:32

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania

Tradiţia populară e plină de personaje care ne vizitează fie cu recompense, fie cu pedepse. Un astfel de personaj şi-a făcut rondul azi-noapte,...

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania