Ascultă Radio România Cluj Live

”Trubadurul”cu baritonul George Petean la Cluj

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca are deosebita plăcere de a vă invita vineri, 27 februarie, de la ora 18.30, la un spectacol excepțional, ce va aduce bucurie tuturor melomanilor: ”Trubadurul”, de Giuseppe Verdi. Evenimentul cu caracter extraordinar este onorat de participarea distinsului bariton George Petean, o vedetă a marilor scene lirice internaționale, care se reîntoarce mereu cu aceeași bucurie sinceră pe scena clujeană care l-a format. Distribuția este completată cu eleganță de alte două nume sonore: tenorul Hector Lopez și soprana Carmen Gurban.

”Trubadurul”cu baritonul George Petean la Cluj
Foto: Spectacol Trubadurul

Articol editat de cristina.rusu, 27 februarie 2015, 09:55

Celebra creație verdiană va introduce publicul clujean într-o captivantă și agitată poveste spaniolă a secolului XV, în care iubirile pasionale, diferențele sociale și idealurile de libertate se întrepătrund ireversibil. ”Trubadurul”, sub titlul original ”Il trovatore”, este o operă în patru acte compusă de Giuseppe Verdi, pe un libret de Salvatore Cammarano.

Premiera absolută a operei a avut loc în urmă cu 162 de ani, pe data de 19 ianuarie 1853, la Teatro Apollo din Roma, fiind considerată unul dintre cele mai apreciate repere lirice internaționale. Cursul narativ urmărește povestea de dragoste dintre Manrico, trubadurul provensal, și Leonora, o tânără contesă, iubire împiedicată de cruzimea răzbunărilor provenite din lumea înaltei nobilimi și cea a simplilor gitani.

Interpretarea clujeană a excepționalei capodopere verdiene aduce pe scenă o distribuție apreciată : Hector Lopez (Manrico, un trubadur), Carmen Gurban (Leonora, Contesă de Sargosto), George Petean (Contele de Luna), Liliana Neciu (Azucena), Mihai Cătinean (invitat), Alexandra Hordoan, Ioan David, Ștefan Zelei, Andrei Șofron (debut), acompaniați de Orchestra Operei Române clujene, aflată sub bagheta distinsului dirijor Adrian Morar și Cor, coordonat de Corneliu Felecan. Regia artistică este semnată de Rodica Popescu Moisa.

Vă așteptăm să ne însoțiți pe înflăcăratul tărâm spaniol, unde destinul unei iubiri renascentiste este captiv între existența comună și destinul nobil neiertător.

Biletele spectacolului sunt puse în vânzare la Agenţia Teatrală, în reţeaua Eventim (magazinele Orange- inclusiv Orange Shop Dej şi Turda, Germanos, Vodafone, Domo, Librăriile Cărtureşti, Humanitas) şi online pe www.eventim.ro.

Apreciata operă semnată de Giuseppe Verdi are la bază tragedia ”El trovator”, una dintre cele mai reușite creații ale scriitorului Antonio Garcia Gutiérrez.

Acțiunea este plasată în secolul al XV în Biscaya și Aragon, două provincii spaniole. Primul act debutează cu imaginea lui Ferrando, slujitorului Contelui de Luna, care le spune camarazilor povestea țigăncii Azucena. Aceasta, din dorința de a răzbuna moartea mamei sale arsă pe rug, l-a răpit cu ani în urmă pe unul dintre copiii bătrânului stăpân și l-a aruncat necruțătoare în flăcări. Un alt tablou o prezintă pe eleganta Leonora, doamna de onoare a Prințesei de Aragon, care îi destăinuie confidentei Ines dragostea purtată unui trubadur. În întunericul nopții se arată tânărul Conte de Luna care vine la fereastra Leonorei, cuprins de o iubire înflăcărată. Din depărtare se aude, însă, romanța lui Manrico, misteriosul trubadur, pe care iubita îl întâmpină bucuroasă. Întâlnirea celor doi rivali stârnește scântei aprinse și o provocare la luptă. Leonora cade leșinată, nereușind să-i despartă pe rivali.
În cel de-al doilea act, Azucena, neîmpăcată și urmărită de strigătul bătrânei mame care i-a cerut răzbunarea, își deapănă amintirile răpirii unuia dintre fiii Contelui, cu intenția aceluiași sfârșit nemilos. Într-un moment de nebunie și furie necruțătoare, țiganca și-a aruncat, însă, propriul fiu în foc. Manrico, martor al reamintirii, ascultă nedumerit confesiunea, pe care Azucena și-o retrage de îndată. Un mesager aduce vestea capturării fortăreței Castellor de către partizanii lui Urgel și convocarea lui Manrico la luptă, împotriva atacatorilor. Tânărul află acum și decizia Leonorei de a intra la mănăstire, crezându-l ucis în duelul din grădină. Manrico fuge la mănăstire și o oprește pe Leonora, exaltată să îl vadă în viață și distruge planul Contelui de Luna, venit să o răpească pe femeia iubită.
Actul al III-lea ne aduce la fortăreața Castellor, refugiul lui Manrico și al Leonorei, aflat sub asediul Contelui de Luna al cărui trupe au capturat-o și pe Azucena. Avid de răzbunare, Contele o condamnă la arderea pe rug, în timp de Ferrando o recunoaște ca fiind răpitoarea din trecut a fratelui acestuia. Vestea condamnării Azucenei ajunge la Manrico, care pleacă într-o suflare să-și salveze mama.
Învins de gărzi, Manrico se află în temniță alături de mama sa. Această primă imagine a Actului IV este continuată de încercarea disperată a Leonorei de a-și salva cu orice preț iubitul. Profitând, Contele de Luna este pregătit să-i ofere libertatea lui Manrico în schimbul căsătoriei cu el. Acceptându-și destinul, tânăra bea din otrava ascunsă în piatra inelului avut pe deget și cere să fie ea cea care îi dă iubitului vestea eliberării. Manrico o respinge gelos, crezându-se trădat, dar descoperă adevărul când Leonora se prăbușește fără suflare. Contele de Luna comandă executarea imediată a trubadurului sub privirea celei pe care toți o știu ca fiind mama lui. Împlinindu-și răzbunarea, Azucena strigă originea nobilă a lui Manrico, cel ucis de propriul frate.

 

Redacția

Nu uitați, puteți asculta Radio Cluj  și online, AICI

Două noi expoziții se deschid la Contemporar
Cultural marți, 18 februarie 2025, 13:38

Două noi expoziții se deschid la Contemporar

Contemporar se pregătește pentru următoarele expoziții care vor fi deschise publicului în perioada 19 februarie – 14 martie – „La...

Două noi expoziții se deschid la Contemporar
Povești despre vin, scriitori și literatură
Cultural marți, 18 februarie 2025, 13:20

Povești despre vin, scriitori și literatură

Miercuri, 19 februarie, de la ora 17.00, Muzeul Etnografic al Transilvaniei găzduiește lansarea volumului 𝙊 𝙞𝙨𝙩𝙤𝙧𝙞𝙚...

Povești despre vin, scriitori și literatură
Marii câștigători ai premiilor BAFTA
Cultural luni, 17 februarie 2025, 10:36

Marii câștigători ai premiilor BAFTA

Filmele „Conclave” şi „The Brutalist” sunt marii câştigători ai premiilor BAFTA, ale industriei cinematografice...

Marii câștigători ai premiilor BAFTA
Teatru radiofonic la Radio Cluj – Glonţul de argint sau Adevărata moarte a lui Avram Iancu
Cultural duminică, 16 februarie 2025, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Glonţul de argint sau Adevărata moarte a lui Avram Iancu

Duminică, 16 februarie, de la ora 20.03 vă invităm la teatru. Radio Cluj și Teatrul Naţional Radiofonic vă propun spre audiție piesa Glonţul...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Glonţul de argint sau Adevărata moarte a lui Avram Iancu
Cultural sâmbătă, 15 februarie 2025, 11:49

Monedele din tezaurul de la Şieu Odorhei au revenit în țară

Monedele din tezaurul de la Şieu Odorhei, care au făcut parte din expoziţia „Dacia – Regatul aurului şi argintului” de la...

Monedele din tezaurul de la Şieu Odorhei au revenit în țară
Cultural sâmbătă, 15 februarie 2025, 00:00

Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti a fost recent ţinta unor ameninţări cu bomba

Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti a fost recent ţinta unor ameninţări cu bomba şi incendierea, postate online de persoane care promovează...

Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti a fost recent ţinta unor ameninţări cu bomba
Cultural vineri, 14 februarie 2025, 10:48

Se pun în vânzare biletele pentru Festivalul George Enescu

Biletele pentru Festivalul Internaţional George Enescu vor fi puse în vânzare de sâmbătă, 15 februarie.   Festivalul Enescu va avea loc...

Se pun în vânzare biletele pentru Festivalul George Enescu
Cultural miercuri, 12 februarie 2025, 12:39

Imagini din China tradițională expuse la Galeria „Indoor Varadinum”

Pasionații de artă fotografică sunt invitați joi, 13 februarie, la ora 17:00, la Galeria Indoor Varadinum din cadrul Filarmonicii Oradea, la...

Imagini din China tradițională expuse la Galeria „Indoor Varadinum”