Filmul de weekend: Teoria întregului
Teoria întregului, având titlul original The Theory of Everything, spune povestea fizicianului englez Stephen Hawking, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de ştiinţă contemporani.
Născut în 1942 în Oxford, Hawking a fost diagnosticat la doar 21 de ani cu o boală neurologică degenerativă, cunoscută ca boala neuronului motor.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 28 februarie 2015, 10:00 / actualizat: 28 februarie 2015, 12:25
Filmul spune povestea lui Stephen Hawking şi a relaţiei cu soţia sa Jane.
De altfel, scenariul are la bază cartea lui Jane, tradusă şi în româneşte la editura Humanitas, cu titlul Dragostea are 11 dimensiuni, viaţa mea cu Stephen.
Actorul londonez Eddie Redmayne a fost recompensat cu Oscarul pentru cel mai bun rol masculin pentru prestaţia din Teoria întregului.
Răutăcioşii au spus că premierea lui Redmayne era previzibilă, dat fiind că membrii academiei americane de film sunt de fiecare dată cuceriţi de un joc actoricesc ce presupune schimbări fizice spectaculoase.
Trebuie să recunoaştem însă că Eddie Redmayne face un rol foarte bun şi convingător, la fel ca şi partenera sa, Felicity Jones, nominalizată la rândul ei la categoria cea mai bună actriţă în rol principal.
Un film biografic bine făcut în clasicul şi fermecătorul stil englezesc, o poveste convingătoare şi închegată, care, deşi destul de lungă, nu plictiseşte deloc.
Filmul creionează portretul unui geniu închis în cuşca propriei neputinţe fizice, cu un mesaj pozitiv foarte puternic pe final.
Atata timp cât există viaţă, există şi speranţă, spune fizicianul imobilizat într-un scaun cu rotile, care vorbeşte cu ajutorul unui robot care-i transpune gândurile în cuvinte.
Ca un amănunt de culoare, pentru că vocea metalică a robotului pe care-l foloseşte pentru a vorbi are accent american, puţini ştiu că Stephen Hawking este de fapt englez.
Revenind la filmul despre viaţa sa, Teoria întregului, merită văzut, în primul rând pentru mesajul său optimist.
Nu abandona, iubeşte, încearcă, pentru că oamenii au datoria să caute răspunsuri la întrebările fundamentale legate de existenţa noastră pe pământ.
Puteţi vedea filmul Teoria întregului la Cluj, la Cinema Victoria, de sâmbătă, 28 februarie până miercuri inclusiv.
Doina Borgovan
Nu uitați, puteți asculta Radio Cluj și online, AICI