Avem palincă tradițională
Palinca de Sălaj a fost atestată că produs tradiţional, după noile norme elaborate de Ministerul Agriculturii.
Articol editat de Andreea Leonid, 2 martie 2015, 15:04
Demersurile pentru atestarea produsului au fost făcute de Asociația Județeană a Producătorilor de Palincă. 115 producători au obținut și dreptul de a personaliza produsul fabricat de fiecare în propria ”palincie”. ”Cum pe mine mă cheamă Ardelean am primit dreptul de a trece pe etichetă Palinca Ardelean. Cam în asta constă această personalizare.”, ne- a declarat președintele asociației, sălăjeanul Grigore Ardelean.
La rândul său, directorul Directiei Agricole Sălaj, inginerul Valentin Duca, a explicat că băutura va putea fi inclusiv exportată cu condiția respectării normelor sanitare și fiscale în vigoare.
Pălincarii sălajeni sunt nemulţumiţi de accizele pentru această băutură şi consideră că taxele trebuie reduse sau chiar eliminate. Avram Fiţiu: ”Noi ne prezentăm astăzi în toate târgurile din România în afara legii. Avem țuică frumos ambalată, dar de fapt, în momentul când vedem garda financiară, de teama unei amenzi de 20 de mii de lei noi, automat am și părăsit târgul respectiv. Dacă nu autorizezi din punct de vedere legal un antrepozit fiscal, această activitate care pentru Sălaj înseamnă multă istorie, e poveste care dispare în câțiva ani de zile.”
Adi Lungu
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: