Petiţie de restaurare a Palatului Brukenthal. Iată cum puteţi să ajutaţi!
Reprezentanţii Muzeului Naţional Brukenthal pornesc o campanie de renovare a muzeului. Restaurarea nu a fost posibilă până în acest moment în mare parte din cauza lipsei unui ajutor concret din partea iubitorilor de artă, atât cu posibilităţi financiare, cât şi oameni de rând.
Articol editat de , 2 martie 2015, 15:34
Campania White Palace – Dark Story vizează o serie de renovări în cadrul Palatului Brukenthal. Primul pas spre aceste modificări este o petiţie online pe care o poate semna oricine şi prin care oamenii vor veni în sprijinul muzeului. Ideea petiţiei a venit în urma încercărilor repetate de a face o schimbare la faţa nevăzută a palatului, elemente de arhitectură, saloanele de recepţie, precum şi faţada secundară a clădirii. Toate aceste încercări nu au dat roade de-a lungul anilor, motiv pentru care reprezentanţii muzeului apelează la vocea poporului. Managerul muzeului, Sabin Luca, spune că imposibilitatea de a restaura patrimoniul cultural pe care îl constituie însăşi clădirea Palatului Brukenthal este cauzată de motive pur birocratice, banii nefiind o reală problemă în acest caz.
Aveam ochii închişi. I-am deschis când am intrat în muzeu şi am vrut să îi închid repede la loc. Era o lume a ruinei. Acelaşi orgoliu m-a făcut să lupt, să mă dedic mai mult timp decât oricine altcineva pentru acest muzeu, să scriu celor care aveau în atribuţiune şi soarta acestui muzeu, finanţările, paza, protecţia, să am succese împreună cu toţi oamenii de aici care au pus umărul şi să avem şi câte o mică insatisfacţie. Una din aceste insatisfacţii care de 9 ani se tot acumulează este cea care ne împiedică să pornim un program de restaurare a acestei clădiri. Nu reuşim din motive nu financiare, ci birocratice. (Managerul Muzeului Naţional Brukenthal, Sabin Luca)
Maria Barna, purtător de cuvânt al Muzeului Naţional Brukenthal, ne vorbeste în continuare despre modul de funcţionare a petiţiei online şi despre materialele care îi aşteaptă pe site pe cei interesaţi de campanie.
Încă de pe homepage se pot accesa informaţiile. În pagina dedicată campaniei se regăsesc conceptul, descrierea, durata, partenerul şi mijloacele de informare publică. S-a postat deja primul film din cadrul campaniei, cel dedicat pietrei. Urmează ca în lunile următoare să fie postate celelalte două filme. Oricine vrea să ne sprijine şi să promoveze campania noastră pe site-urile proprii va fi menţionat în partea stângă cu un link activ către site-ul respectiv. (Maria Barna, purtător de cuvânt al Muzeului Naţional Brukenthal)
Petiţia poate fi semnată online pe site-ul oficial al Palatului Brukenthal, în perioada 1 martie-31 mai. În aceeaşi perioadă vor avea loc şi o serie de manifestări care să trezească interesul iubitorilor de artă pentru restaurări, în parteneriat cu Liceul de Artă Sibiu şi studenţii Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Specializarea Jurnalism.
Cristian Florea