Vorbiți cu bebelușul chiar dacă este în burtică
Cercetătorii americani susţin că este important să vorbeşti cu bebeluşul încă din burtică. Ei au explicat de ce este recomandabil ca mamica să vorbească cu bebeluşul aflat încă în burtică, acesta aude vocea şi bătăile inimii mamei.
Articol editat de cristina.rusu, 2 martie 2015, 10:00
Cercetătorii de la Facultatea de Medicină Harvard sau Harvard Medical School (HMS) au explicat că vocea mamei dezvoltă la bebeluşi deprinderea lor de a vorbi.
Pe la 15 săptămâni de sarcină, ultrasunetele arată că bebeluşii reacţionează, mişcându-se, la orice sunet produs de mămică.
Ei memorează bătăile inimii mamei şi vocea mamei, dar şi a altor persoane apropiate, pe care le ascultă în mod constant, cum ar fi tatăl, sora sau frăţiorul.
Într-un experiment realizat recent de cercetătorii Facultăţii de Medicină Harvard, 40 de bebeluşi născuţi prematur au fost împărţiţi în două grupe, primii 20 au ascultat zilnic timp de o lună înregistrări cu vocea şi bătăile inimii mamei, în timp ce ceilalţi 20 au ascultat doar zgomot de fond din spital.
După 30 de zile, creierul bebeluşilor a fost scanat cu ajutorul ultrasunetelor, relatează Meddaily.
S-a constatat că cei care au ascultat bătăile inimii şi vocea mamei aveau mult mai dezvoltat creierul, faţă de cei care au ascultat doar zgomotul de fond din spital.
Cercetătorii susţin că înregistrările cu vocea mamei puse să fie ascultate de bebeluşi este un instrument eficient pentru dezvoltarea creierului şi a vorbirii la copiii născuţi prematur.
În SUA, pentru viitoarele mămici există cursuri speciale intitulate „Wombsong”. În săptămâna a 37-a, s-a constatat că bebeluşul dinăuntru reacţionează la vocea cunoscută cu o modificare semnificativă a ritmului cardiac. Prin interpretarea unui cântecel, mama bebeluşului stabileşte o legătură strânsă cu copiii.
RADOR
Nu uitați, puteți asculta Radio Cluj și online, AICI