Pe bicicletă prin Bretania și Normandia
Clubul de Cicloturism „Napoca” (CCN) invită publicul clujean joi, 5 martie 2015, de la ora 20:00, la Casa Tiff (str.Universității nr.6, sala Amfiteatru) la o proiecție de imagini pe tema „Pe bicicletă prin Bretania și Normandia„. Intrarea este gratuită.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 4 martie 2015, 10:00
Vă asteaptă o ilustrare în imagini foto a unui sejur de zece săptămâni în vestul Franței, făcut de pasionatul cicloturist și explorator social Victor-Constantin Perdevară, membru CCN cu un deja bogat palmares de excursii de lung parcurs pe două roți în ultimii ani, când a străbătut, pedalând, o bună parte a Europei.
Tura velo prin Bretania și Normandia a început în 27 iulie și s-a încheiat în 15 septembrie 2014, fiind parcurse pe bicicletă porțiuni ale magistralelor cicloturistice transeuropene EuroVelo 1 și EuroVelo 4, dar și pe trasee cicloturistice regionale, toate bine marcate și fără diferențe de nivel semnificative, conduse pe lungi porțiuni pe piste interurbane de biciclete, complet separate de traficul motorizat, urmând de exemplu, foste căi ferate înguste și drumuri verzi și diguri pe malul unor ape.
Asemenea utilizări ale infrastructurii sunt oportunități încă nevalorificate în România și care ne pot servi de model, CCN făcând de mulți ani demersuri pentru reglementarea și realizarea efectivă de trasee cicloturistice marcate și în România, incluzând două trasee EuroVelo ( nr. 6 si nr.13 ) și urmând să utilizeze ca studii de caz și exemple infrastructurile probiciclistice documentate cu această ocazie.
Itinerarul turei a inclus zona de coastă din Finistère, Pointe du Raz (considerat un soi de capăt al Europei), satele tipice din zona Bretaniei, Cotes d’amore, Pointe du Hoc, plajele unde a avut loc debarcarea în Normandia în iunie 1944, celebrul Pont de Normandie peste Sena, dar și Parcul Natural Armorique și alte arii naturale protejate.
Dincolo de aspectul cicloturistic, de cunoaștere a unor valori naturale și culturale, această călătorie pe două roți a fost și o formă de cunoaștere socială, de experiență de ”downshifting” și de documentare a unor experimente sociale ce vor fi descrise și analizate în viitoarea carte „Rezistența prin subzistență” pe care o pregătește protagonistul turei.
Un exemplu de inițiativă socială vizitată a fost un grup de rezistență civică din pădurea Notre Dames des Landes ce se opune construirii unui nou aeroport internațional și a unei noi autostrăzi, și care a dezvoltat și o alternativă agricolă socială durabilă. Alte exemple au fost în Douarnenez, unde o serie de familii au reconvertit un centru de vacanță, și în Saint Brieuc, unde la plaja Valais o serie de case de vacanță construite în anii ’60 sunt folosite și transmise din generație în generație. 60 de muncitori în cadrul unui fenomen social unic în partea aceea a Franței.
Tura prin cele două provincii franceze este parte din velo-aventura low- budget prin Europa începută la mijlocul lui aprilie 2013, a cărei primă parte s-a încheiat în Nicosia pe 3 decembrie 2013 și a cărei a doua parte a debutat în 1 martie 2014 și s-a sfârșit pe 1 decembrie 2014 la Bruxelles, urmând să se reia în primăvara acestui an.
Din martie 2014, tura a fost plasată sub stindardul anti-fracking al campaniei „România fără Fracturare Hidraulică” derulată de Asociația „România Fără Ei” și sprijinită de numeroase ONG de mediu, inclusiv de Clubul de Cicloturism „Napoca„, care militează pentru un om sănătos într-un mediu sănătos, rezultând o dezvoltare durabilă a societății.
Redacția
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online la: https://www.radiocluj.ro/asculta-live/