Ascultă Radio România Cluj Live

Starea drumurilor din oraşele Transilvaniei

Odată cu trecerea fiecărei ierni, majoritatea oraşelor din ţară se confruntă cu aceeaşi problemă – formarea gropilor în asfaltul şoselelor.

Articol editat de , 4 martie 2015, 07:00 / actualizat: 4 martie 2015, 16:13

Sătui să aştepte ca autorităţile locale să înceapă campania de plombări, câţiva tineri sibieni au avut o iniţiativă inedită. Ei au plantat panseluţe în craterele din străzi. Deşi sunt amuzaţi, locuitorii municipiului Sibiu nu cred că această idee va schimba ceva.

Reprezentanţii Primăriei Sibiu au declarat că asfaltările vor începe în această săptămână, iar prioritate au arterele intens circulate.

Şi pe străzile Clujului traficul rutier se desfăşoară îngreunat în anumite zone. Astfel, pe strada Memorandumului, chiar în centrul oraşului, se execută lucrări de introducere în subteran a cablurilor, iar Calea Baciului este în proces de reabilitare.

De asemenea, tocmai în anul în care Clujul este Capitală Europeană a Tineretului, municipalitatea şi-a propus să refacă trama stradală aferentă liniei de tramvai. Astfel, „Oraşul Comoară” va fi, mai degrabă, „Oraşul Şantier”.

Despre starea drumurilor din oraşele Transilvaniei vorbim, miercuri, 4 martie, la Subiectul Zilei. 

 

Redacţia

………………………………..

SATU MARE

Peste 16 milioane de lei este suma prevăzută în bugetul municipiului Satu Mare în anul 2015 pentru plata lucrărilor de reparaţii la străzile din oraş. Suma solicitată iniţial a fost de 48 milioane de lei, din care au fost aprobaţi doar 16,6 milioane.

Primarul Dorel Coica afirmă că până la sfârşitul lunii martie vor fi deschise şantierele pentru reparaţiile la carosabilul degradat, în pachetele de lucrări fiind inclusă şi reabilitarea străzii Teilor, distrusă din cauza maşinilor de mare tonaj ce aparţin unor agenţi economici cu sediul pe strada respectivă. ”Deschidem şantiere pentru repararea mai multor pachete de străzi. Între acestea se află şi strada Teilor, de unde am înregistrat reclamaţii frecvente. Am somat de mai multe ori cele două firme care au sediul pe strada Teilor îm vederea restricţionării traficului de mare tonaj, dar fără rezultat. Acum şi această stradă va fi reparată în cadrul programului de lucrări care va începe în luna martie.” (Dorel Coica, primar Satu Mare).

De la un an la altul, banii prevăzuţi în bugetul municipiului pentru repararea străzilor din Satu Mare sunt tot mai puţini. Potrivit primarului Dorel Coica, suma alocată în 2015 este mai mică faţă de anul trecut, când s-au cheltuit 23 milioane lei, sumă record în ultimii patru ani. În anul 2011 au fost cheltuiţi pentru reparaţiile la străzi 7 milioane lei, în 2012 – 12 milioane iar în 2013 – 16 milioane de lei.

 

Stela Tudor

………………………………..

SĂLAJ

Pe noua sosea de centură a municipiului Zalău au apărut zilele trecute primele gropi cu toate că pe drum nu circulă apoape nimeni pentru simplul motiv ca nu duce nicaieri, fiind un drum terminat doar pe jumătate. Autoritățile locale ale municipiului Zalău spun ca nu stiu care este cauza apariției acestor gropi si că sigur  problema va fi remediată cu …”plombe”.

IMG_2831

 

Adi Lungu

…………………………..

BISTRIȚA

La Bistriţa nu există probleme deosebite în privinţa străzilor la ieşirea din iarnă, iar acest lucru este datorat lucrărilor de calitate efectuate atunci când străzile au fost reabilitate.

În anul 2007 municipiul Bistriţa a luat un credit bancar de 10 milioane de euro pentru a reabilita un număr de 32 de străzi, iar unele dintre străzile reabilitate atunci au rămas între cele mai bune din oraş. Doar “unele”, pentru că o parte dintre ele au fost sparte ulterior, pentru lucrări de infrastructură comunală. În general, spune primarul Ovidiu Teodor Creţu, s-a mers şi în cazul celorlalte intervenţii pe repararea completă a străzilor din oraş, iar soluţia s-a dovedit a fi viabilă.
Pot spune că situaţia cu reparaţia străzilor în această primavară este mult uşurată, datorită faptului că în anii din urmă am făcut reparaţii complete. Am demarat un program prin care, chiar dacă nu facem o reabilitare a străzii, facem cel puţin o înlocuire a stratului de uzura din bordură în bordură. Asta înseamnă că apa nu mai are pe unde se infiltra şi nu mai apar acele gropi care invadau oraşul primăvara. Pot spune că în primăvara aceasta avem o situaţie bună a străzilor” (Ovidiu Teodor Creţu)

Primăria Bistriţa are în program în perioada imediat următoare turnarea stratului de uzură în cazul a 20 de străzi din oraş, care nu au fost reabilitate până acum.

 

Florin Săsărman

………………………

Cluj-Napoca

Primăria Cluj-Napoca a dat undă verde şantierelor de reabilitare a străzilor din oraş. Este vorba despre 25 de obiective cuprinse în programul de modernizare, plus alte 14 care fac parte din cele două proiecte cu finanţare europeană, şi anume „Refacerea infrastructurii Oraşului Comoară, modernizare căi de acces spre centrul istoric” şi „Modernizarea tramei stradale de acces la zona industrială”.

Drept urmare, în 16 februarie au demarat lucrări pe străzile care fac parte din proiectul „Modernizarea tramei stradale de acces la zona industrială”: Calea Baciului, str. Oaşului, b-dul Muncii şi str. Plopilor.

Prin acelaşi proiect vor fi modernizate alte 10 străzi.

În ceea ce priveşte „Refacerea infrastructurii Oraşului Comoară, modernizare căi de acces spre centru istoric”, au demarat lucrări la reţelele edilitare pe doua din cele patru străzi incluse, respectiv I.C. Brătianu şi Memorandumului. Tot în această primăvară începe reabilitarea altor doua artere din zona centrală – Avram Iancu şi Moţilor, care se va finaliza undeva prin toamnă.

Pe lângă străzile cuprinse în proiectele europene, Primăria va continua programul de modernizare pe alte 25 de străzi importante din oraş.

Aceste lucrări de modernizare vor începe în 15 martie 2015, vor fi corelate cu lucrările la reţelele edilitare şi sunt programate să se finalizeze în toamna acestui an.

Toate bune şi frumoase, numai că, în acest an, Clujul este Capitală Europeană a Tineretului. Sunt prevăzute multe evenimente interesante, care vor atrage zeci de mii de turişti, care turişti, între un concert şi-o bere la terasă, vor putea admira utilajele, muncitorii, gălăgia şi praful de rigoare, la care se adaugă şantierele private, nu puţine la număr, precum „bucuriile” unui trafic chiar mai haotic decât în prezent, dacă poate exista aşa ceva.

Purtătoarea de cuvânt a Primăriei, Oana Buzatu, spune că nefericita suprapunere a acestui val de lucrări cu anul în care oraşul are un statut european foarte vizibil a apărut ca urmare a contestaţiilor depuse după licitaţia din 2012, când ar fi trebuit executate reparaţiile, ceea ce a împins totul până în 2015.

Pe de altă parte, tinerii, clujeni sau nu, au păreri împărţite cu privire la efectul multelor şantiere asupra imaginii oraşului în ochii turistului. Unii se declară deranjaţi de şantierele deschise pretutindeni, alţii consideră că este un câştig prea mare pentru oraş ca să fie ratat de dragul unui confort temporar.

 

Dan Horea

………………………………….

Sibiu

Cele mai multe gropi apar la Sibiu din cauza sezonului rece şi a responsabililor cu reţelele de apă şi gaz, care găuresc asfaltul în loc să lucreze pe stradă înainte să fie asfaltată.

Drumurile intră pe rând în reparaţii, odată cu trecerea sezonului rece. În perioada iernii au apărut alte gropi, pe lângă cele existente care trebuie reparate şi pentru care se încheie contracte în această perioadă. Primarul Sibiului, Astrid Fodor, spune că cea mai mare problemă o constituie drumurile pe care intervin responsabilii cu reţelele de apă, gaz. Drumurile odată modificate nu vor mai fi niciodată la fel ca atunci când au fost asfaltate prima dată, adaugă primarul.

În primul rând, drumurile principale care sunt cel mai intens circulate şi bineînţeles că procesul se continuă, pentru că unele din acestea au două-trei gropi. Se va înainta foarte repede. După mine, problema cea mare cu care ne confruntăm este reparaţia după reţelişti. Sunt porţiuni înguste şi niciodată o stradă odată spartă nu va mai fi ca atunci când e nouă. Acolo terenul se va lăsa într-un an-doi, iar apare o groapă. Totuşi, privind tabloul în ansamblu, cred că este foarte bine că această reţea de gaz se înlocuieşte. E bine că avem o societate care investeşte în infrastructură, dar avem alţii care nu investesc nimic. Vedeţi că avem întreruperi masive de curent în cartiere. E important să se facă investiţii şi investiţiile se fac bineînţeles cu disconfort. Stai pe o stradă plină de gropi, te duci dimineaţa la servici, te duci la cumpărături şi îi înţeleg perfect. Mă pot pune foarte bine în situaţia acestor cetăţeni.  (Astrid Fodor, primarul Sibiului)

Oamenii sunt şi ei nemulţumiţi şi aşteaptă ca atât străzile pe care locuiesc, cât şi bulevardele principale, să intre în reparaţii.

Au mai apărut pe aici pe acolo câteva gropi, mai ales la marginea oraşului, care nu au fost luate în calcul şi mă uit. Ar fi trebuit să fie cineva responsabil. E adevărat că în perioada asta, după ploi aşa se întâmplă.

Sunt în general pe străzile laterale. Pe arterele principale e ok.

Străzile care nu sunt circulate atât de mult sunt cu gropi. Dar sunt şi pe străzi principale.

Pe străzile lăturalnice e tragedie. Am făcut contestaţii cu toată strada şi tot nu am primit nici măcar un răspuns.

Nu am mai vrea să mai fie gropi, dar nu ştiu dacă vor pune puţin la punct străzile.

Săptămâna aceasta a fost semnat un alt contract de execuţie a lucrărilor de modernizare pentru mai multe strayi.

 

Cristian Florea

Trei tineri luați de ape în Italia!
Stirea zilei sâmbătă, 1 iunie 2024, 13:24

Trei tineri luați de ape în Italia!

Trei tineri au fost luați de ape în Italia!   Reprezentanții oficiului consular au luat legătura cu autorităţile italiene după...

Trei tineri luați de ape în Italia!
Noaptea Muzeelor, sub semnul întrebării
Stirea zilei miercuri, 15 mai 2024, 10:40

Noaptea Muzeelor, sub semnul întrebării

Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor se declară solidară cu revendicările sindicatelor din cultură și cu decizia acestora de a nu...

Noaptea Muzeelor, sub semnul întrebării
Autostrada A3 închisă pentru un exercițiu NATO!
Stirea zilei luni, 13 mai 2024, 10:27

Autostrada A3 închisă pentru un exercițiu NATO!

Traficul rutier va fi oprit luni după-amiază, 13 mai, pe autostrada A3 Cheţani – Câmpia Turzii, pentru desfăşurarea unui exerciţiu NATO....

Autostrada A3 închisă pentru un exercițiu NATO!
Munții Apuseni, recomandarea jurnaliștilor CNN, pentru drumeții
Stirea zilei duminică, 12 mai 2024, 10:34

Munții Apuseni, recomandarea jurnaliștilor CNN, pentru drumeții

Jurnaliștii de la CNN au întocmit o listă de recomandări pentru iubitorii de drumeții montane din Europa, iar printre celebrele lanțuri...

Munții Apuseni, recomandarea jurnaliștilor CNN, pentru drumeții
Stirea zilei miercuri, 8 mai 2024, 08:24

CSM Oradea o va înfrunta pe campioana U-BT Cluj-Napoca

CSM Oradea s-a calificat, marți, 7 mai, în finala Ligii Naţionale de baschet masculin, după ce a învins-o pe CSO Voluntari, cu scorul de 93-66,...

CSM Oradea o va înfrunta pe campioana U-BT Cluj-Napoca
Stirea zilei marți, 7 mai 2024, 09:56

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă, în această seară, marți, 7 mai, de omologul american, Joe Biden.  ...

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 15:40

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]

UPDATE: ora 15.30 Echipajul mixt format din salvamontişti şi poliţişti de frontieră a ajuns în cursul după-amiezii de luni la cei doi tineri...

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 12:00

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania

În a doua zi de Paşti, tradiţiile se îndreaptă către comunitatea din care facem parte. Unele sunt destul de energice: ceea ce nu e un lucru...

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania