Video social
Salut, sunt Pavel, am venit la atelierul de jurnalism cetăţenesc şi film documentar. Sunt student la Antropologie, sunt foarte interesat de antropologia vizuală, film documentar şi caut să îmi construiesc un background în aceste topic-uri.
Articol editat de , 4 martie 2015, 14:26
De la Revoluţia română din 1989 transmisă în direct de postul unic de televiziune de la acea vreme, TVR, la Primăvara arabă care a scos oamenii în stradă, mobilizându-i cu internetul, mijloacele de comunicare s-au democratizat, vocile din societate s-au multiplicat, iar jurnalismul cetăţenesc influenţează direct schimbările sociale. Despre Video social:implicare civică, activism, metode alternative de discurs în filmul documentar vorbeşte atelierul coordonat de artistul vizual Vlad Petri la Bastionul croitorilor, până în 10martie, în cadrul Focus Atelier.
Vreau să îmbin abordarea clasică a filmului documentar,să le artă exemple reprezentative legate de documentarea unor aspecte sociale în diferite comunităţi şi ţări, filme pe care le-am văzut şi m-au marcat, m-au ajutat în munca mea de cercetare, să îmbin aspectul acesta al filmului documentar dedicat cinemaului şi televiziunii cu partea de online, de internet, cu partea personală care pentru ei e mai accesibilă. ( coordonatul atelierului, artistul vizual Vlad Petri)
Participanţii la atelier vin din cele mai diverse domenii de specializare, dar sunt cu toţii tineri:
Maria Pojar, sunt studentă în anul trei la Litere, la literatură comparată şi mă interesează în primul rând domeniul. Sunt preocupată de filmul documentar şi de reportaj. Nu am nici un tip de specializare tehnică dar mă preocupă analiza teoretică a filmului documentar şi în special analiza audienţei sau a recepţiei documentarului.
Robert Váci, sunt absolvent al secţiei foto-video a Universităţii de Artă şi Design Cluj, sunt preocupat de filmul documentar, lucrez ca fotograf , fac şi video din când în când şi mă interesează mai ales subiectele sociale.
Coordonatorul atelierului, artistul Vlad Petri apreciază calitatea participanţilor: Sunt unii din cei mai interesanţi participanţi la ateliere pe care i-am avut până acum. Vin din domenii diferite, majoritatea studenţi. Vin din antropologie, sociologie, film, informatică, istorie, filozofie, iar unii au venit chiar din Bucureşti până aici pentru atelier. Astăzi e a treia zi de atelier şi până acum am observat că nu au venit ca la şcoală să îşi noteze în caieţel, ci au venit din primul moment cu dorinţa de a participa, să discutăm , să generăm întrebări interesante şi cred că avem cu toţii de câştigat din felul acesta în care se desfăşoară atelierele.
Ce aşteptaţi de la atelier?
- Să îmi dezvolt cultura generală şi o structură.
- În primul rând informaţie. Informaţie şi să am un contact cu oameni din domeniu care practică efectiv această formă de artă.
- Să îmi clarific nişte întrebări şi dileme.
Vă proiectaţi un viitor în care să şi produceţi conţinut în online?
- Nu neapărat pe online, cred că am să merg pe conţinut audio-vizual, mai mult decât pe scris. E mult mai simplu pentru că lumea acum probabil e mult mai leneşă să citească ceva şi preferă să se uite la un dreptunghi cu imagini care se mişcă.
- Deocamdată mă concentrez pe analiză.
Atelierul se încheie în data de 10 martie cu o discuţie publică şi un film realizat de echipa participanţilor la Bastionul croitorilor de la ora 19.
Dacă aş fi participant la atelier cred că aş fi mulţumit pentru că unele lucruri pe care le arăt le-am învăţat şi eu de la alţi profesori. Am terminat un master de antropologie vizuală şi media la Berlin şi unde am putut avea acces la lucruri care nu se discutau la noi şi am fost foarte mulţumit că pot să văd anumite filme şi să mă confrunt cu anumite idei. Mă bucur acum că pot să le dau mai departe.( artistul vizual Vlad Petri)
Portfolio
Focus Atelier este un proiect al asociaţiei Reciproca, ce propune pe parcursul lunii martie patru ateliere ce vizează aducerea practicii artistice la dispoziţia oricărui cetăţean interesat.
Oana Cristea Grigorescu