Asistentii sociali fac proteste pentru salarii mai mari
Liderii sindicali ai asistenţilor sociali din Sibiu şi din România cer salarii mai mari pentru toţi angajaţii în domeniu şi contracte de muncă legale. Ei spun că salariile sunt prea mici şi că valoarea lor este în neconcordanţă cu munca depusă şi cu nevoile fiecăruia.
Articol editat de , 5 martie 2015, 15:46
Prezent astăzi la Sibiu, Gabriel Chifu, Secretar al Blocului Naţional Sindical a declarat că situaţia asistenţilor sociali din România este una precară. El spune că salariile sunt prea mici, iar contractele semnate pentru creşterea salarială sunt neconforme cu legea şi nu pot intra în vigoare. În cazul în care cerinţele liderilor sindicali nu vor fi luate în considerare, aceştia vor trece la proteste.
Acest contract nu a fost semnat de niciun minister. El a fost semnat de persoane neautorizate, legea dialogului social spunând foarte clar că aceste contracte sunt semnate de către ordonatorii principali de credite, adică preşedinţi de consilii judeţene. Semnează fără ştampilă, iar acest contract este transmis în Monitorul Oficial. Mi se pare un abuz grav împotriva intereselor statului şi împotriva intereselor persoanelor. Noi suntem de acord în foarte mare parte cu ceea ce scrie acolo şi ne-am dori foarte mult acele drepturi. În schimb vrem ca acele drepturi să poată fi aplicabile. Noi trecem la proteste pentru că anul trecut federaţia a solicitat o sumă de 400 de lei creştere salarială netă pentru aceşti oameni care iau 600-700 de lei, iar de 10 ani de zile nimeni nu a încercat să le crească salariile nici lor, nici asistenţilor maternali care au ajuns într-o situaţie incredibilă. Au câte doi copii acasă şi primesc 600 de lei, iar beneficiarii ajung să primească o sumă totală de până la 2500 de lei pe lună. (Gabriel Chifu, Secretar Confederal al Blocului Naţional Sindical)
Potrivit lui Cosmin Popa, Preşedintele Sindicatului lucrătorilor din Asistenţa Socială Sibiu, şi aici situaţia este similară iar angajaţii nu se pot descurca în viaţa de zi cu zi.
Colegii noştri, după o lună de zile de muncă, primesc efectiv 700 de lei, cu care nu se pot descurca. De aceea solicităm, până la urmă, tuturor instituţiilor abilitate să revizuiască legea salarizării unice, să acorde tuturor angajaţilor din asistenţă socială tichete de masă şi vouchere de vacanţă. (Cosmin Popa, Preşedintele Sindicatului lucrătorilor din Asistenţa Socială Sibiu)
Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu, Laura Vîlsan, a refuzat să semneze contractul din cauza faptului că il considera incorect, a mai declarat Gabriel Chifu.
Cristian Florea