Tot mai multe cazuri de gripă în România
12 persoane au murit din cauza gripei anul acesta.
Medicii sunt în alertă după ce spitalele şi cabinetele au fost asaltate de pacienţi. Se înregistrează în continuare decese asociate cu gripa, pe fondul unor alte afecţiuni deja existente. În ultimele două săptămâni, trei astfel de cazuri au fost semnalate în Sibiu, două în Arad şi în Galaţi, precum şi în alte judeţe. Şi medicii sătmăreni se confruntă cu un număr tot mai crescut al cazurilor de viroze şi pneumonii.
“Nu au fost forme de gripă mai severe, ci mult prea puţine persoane vaccinate”, susţine Adrian-Streinu Cercel, manager al Institutului Matei Balș din capitală. Medicul avertizează că dacă românii vor refuza în continuare să se vaccineze, situația se va complica și mai mult, gripa evoluând în forme severe.
Despre înmulţirea cazurilor de infecţii respiratorii, care cresc pe zi ce trece, vorbim astăzi la subiectul zilei.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 5 martie 2015, 07:00 / actualizat: 5 martie 2015, 15:37
Redacţia
……………………..
SATU MARE
Medicii sătmăreni se confruntă cu un număr tot mai crescut al cazurilor de viroze şi pneumonii înregistrate în ultima perioadă. Evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare indică în ultima săptămână nu mai puţin de 1.700 de cazuri de viroze şi peste 400 cazuri de pneumonii.
În cazul virozelor respiratorii, numărul acestora a crescut cu peste 400 faţă de intervalul 16-23 februarie, când la DSP au fost înregistraţi 1.300 de pacienţi. Cele mai multe îmbolnăviri sunt consemnate la grupele de vârstă 5 – 14 şi 15 – 49 de ani.
Stela Tudor
…………………………
Bistriţa-Năsăud
Numărul infecţiilor respiratorii acute a crescut continuu în judeţul Bistriţa-Năsăud începând din luna ianuarie şi până acum, cu un maxim în ultima săptămână şi cu două persoane decedate în ultima lună. Pe acest fond a crescut şi numărul persoanelor care îşi cumpără medicamente din farmacii şi chiar remedii naturiste din magazilele de profil.
Numai în ultima săptămână s-au înregistrat în judeţul Bistriţa-Năsăud, 3 090 de cazuri de infecţii acute, cu 48 de internări în spital, faţă de 2 104 cazuri cu 19 internări în aceeaşi perioadă a anului trecut. A crescut şi numărul cazurilor de pneumonii, iar 2 persoane şi-au pierdut viaţa în urma îmbolnăvirii, în ultima lună de zile.
“A fost în creştere şi numărul de pneumonii, 348, cu 48 de internări, faţă de 203 în 2014 şi 22 de cazuri cu suspiciune de gripă, dintre care 5 cu internare. Am consemnat în ultima lună şi două decese, ale unor barbaţi cu vârstă în jur de 50 de ani, într-unul dintre cazuri pe fondul altor complicaţii medicale”. (Doina Petri, director adjunct al DSP BN)
De vină pentru numărul mare de îmbolnăviri din această perioadă este rata scăzută de administrare a vaccinului antigripal în cursul toamnei trecute, spune dr. Doina Petri.
“În ultimii doi ani am vaccinat în jur de 4 000 de persoane, în timp ce în 2013 am vaccinat 17.000” (Doina Petri, medic).
Pe fondul creşterii numărului de îmbolnăviri ale aparatului respirator a crescut şi aglomeraţia la farmacii.
“Oamenii cumpără antigripalele, pe bază de paracetamol, vor şi antibiotice, dar pe cei care nu au reţete îi trimitem la medicul de familie. Unii cumpără ceea ce au auzit că le-a făcut bine şi altora” .(Alina Moldovan, farmacistă)
De asemenea, magazinele cu produse naturiste au fost luate cu asalt în aceste săptămâni şi ca efect al publicităţii pe care producătorii le fac remediilor naturiste contra racelii.
Florin Săsărman
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI
……………………………….
Sibiu
3 decese cauzate de gripă au fost înregistrate anul acesta în Sibiu. Medicii sunt îngrijoraţi şi spun că numărul crescând de bolnavi este cauzat de faptul că oamenii refuză să se vaccineze şi preferă să se trateze acasă.
Numărul cazurilor de bolnavi cu afecţiuni specifice sezonului rece, precum gripă, pneumonii şi viroze respiratorii creşte constant de la o săptămână la alta. În ultimele două săptămâni au fost înregistrate 3 decese cauzate de tratarea necorespunzătoare a bolilor sezoniere care s-a suprapus pe fondul altor probleme medicale. Medicii sunt îngrijoraţi şi spun că atât cadrele medicale cât şi pacienţii ar trebui să deţină informaţiile necesare pentru a urma tratamentul adecvat. În acest sens, Direcţia de Sănătate Publică Sibiu a emis o serie de avertizări. Simona Berariu, purtător de cuvânt al direcţiei, ne oferă detalii.
Toate cele 3 decese s-au produs la nişte cazuri speciale, două dintre ele fiind persoane cu afecţiuni cronice şi care nu au fost vaccinate. Cel de-al treilea, tânărul de 20 de ani era şi el cu probleme, fiind caz social. Direcţia de Sănătate Publică a emis o atenţionare către medicii de familie, să îşi sporească gradul de atenţie acordat suspiciunilor de gripă, de asemenea să colaboreze cu specialiştii în boli infecţioase şi să prescrie cu prudenţă antibioticele, doar în cazuri de complicaţii bacteriene. Ultima monitorizare a arătat din nou o creştere a numărului de infecţii respiratorii acute cu circa 800 de cazuri. Au crescut şi pneumoniile. (Simona Berariu, purtător de cuvânt Direcţia de Sănătate Publică Sibiu)
Potrivit unei statistici, doar unul din trei oameni alege să meargă la medic atunci când se simte rău. Ceilalţi preferă să se trateze acasă, indiferent de cât de rău se simt. Mai îngrijorător e faptul că oamenii nu ştiu să facă diferenţa dintre răceală şi gripa.
Nu ştiu, asta ştie medicul. Mă duc la el, că e sfânt. Am un medic fantastic de bun şi dacă spune să iau ceva, aia iau.
Gripa e un microb şi răceala e răceală. Mă duc la medic dacă chiar sunt bolnav, dar mai bine mă tratez acasă cu un ceai şi trece.
Nu e totuna răceala şi gripa? Mă tratez acasă, chiar numai când nu se mai poate, cu ceai, cu aspirină sau paracetamol.
În cursul săptămânii trecute, Direcţia de Sănătate Publică Sibiu a primit alte 3 cazuri pozitive de gripă, două cazuri cu virusul AH3 la doi copii şi un caz cu virusul sezonier de tip B.
Cristian Florea