Gazele de seră vor fi reduse cu cel puţin 40%
Miniştrii europeni ai mediului au ajuns la un acord care prevede reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 40%, până în 2030, faţă de nivelul din 1990. Uniunea Europeană este primul actor important care îşi definitivează poziţia, iar angajamentul formal va fi trimis la Naţiunile Unite înainte de summitul de la Paris, considerat ultima şansă.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 7 martie 2015, 09:39
„Suntem prima economie din lume care venim cu o astfel de promisiune” – spunea comisarul european pentru schimbări climatice Miguel Cańete.
Cu 9 luni înainte de termenul-limită de a ajunge la un acord global privind schimbările climatice, când la Paris are loc conferinţa internaţională pe această temă, Uniunea Europeană anunţă că este prima care trimite Organizaţiei Naţiunilor Unite, planul său, contribuţia sa la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, la nivel mondial. Până în 2030, europenii, prin contribuţia fiecărui stat membru, vor reduce cu cel puţin 40% emisiile de gaze faţă de nivelul din 1990.
Miguel Arias Cańete: „Ne aşteptăm ca China, Statele Unite, alte state membre ale G 20 – grupul celor mai industrializate 20 de state – să urmeze modelul nostru şi să-şi trimită contribuţiile la scăderea poluării globale până la sfârşitul lunii martie. Uniunea Europeană este responsabilă pentru 9% din poluarea la nivel global, în timp ce Statele Unite reprezintă 12 % din emisiile globale, iar China ajunge să fie responsabilă pentru 25% din emisiile de gaze cu efect de seră”.
Summiturile anterioare, precum cele de la Copenhaga, New York sau Lima, s-au încheiat cu o serie de angajamente, însă fără progrese majore. Au ieşit în evidenţă inclusiv disensiunile dintre marii poluatori, precum Statele Unite, China sau India, referitoare la modul în care ar trebui să se împartă responsabilitatea. În vreme ce efectele provocate de încălzirea globală se intensifică – după cum susţin majoritatea oamenilor de ştiinţă – comunitatea internaţională s-a angajat să definitiveze un acord la Paris, la reuniunea din decembrie.