Efectele benefice ale rădăcinii de ferigă
Feriga (Dryopteris filix) este o plantă ierboasă uşor de recunoscut, ce creşte frecvent în zona de munte şi poate ajunge până la un metru înălţime. Deşi este cunoscută ca plantă decorativă feriga este utilizată şi în scop medical.
Articol editat de , 8 martie 2015, 06:00
Studiile realizate au scos în evidenţă faptul că rădăcinile de ferigă conţin un fitocomplex numit filicina. Dintre elementele constituente ale filicinei, cel mai activ pare sa fie acidul filicic. În plus rădăcina de ferigă conţine tanin şi ulei volatil. În scop medical de la ferigă se recoltează rizomii, de preferinţă toamna, în lunile septembrie – octombrie.
Preparatele din rădăcină de ferigă au acţiune vermifugă. Principiile active din rizomul de ferigă au proprietatea de a paraliza musculatura teniilor, precum şi a altor paraziţi intestinali.
Preparatele din această plantă pot fi utilizate și în combaterea bolilor căilor urinare, precum și pentru calmarea durerilor locale, a arsurilor, în combaterea gutei. Împotriva reumatismului specialiştii recomandă aplicaţii externe și băi.
Datorită potenţialului de toxicitate observat în caz de supradozare, extractele din rădăcina de ferigă se administrează numai la indicaţia şi sub supravegherea medicului.
Sănătate
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI