Un serial de comedie, subiect de studiu la medicină
„Îţi iroseşti viaţa.
Nu-i adevărat. Ceea ce tu numeşti irosire, eu numesc viaţă. Îmi trăiesc viaţa.
A, da? Spune-mi cum: Ai un loc de muncă?
Nu.
Ai bani?
Nu.
Ai o parteneră de viaţă?
Nu.
Există vreo şansă de a schimba situaţia asta?
Nu.
Îţi ocupi timpul cu ceva?
Nu.
Ai vreun motiv suficient de bun pentru care să te dai dimineaţa jos din pat?
Îmi place să mă duc să iau ziarul ca să citesc ce se mai întâmplă.”
Articol editat de , 8 martie 2015, 08:00 / actualizat: 8 martie 2015, 10:12
Cam aşa sună un dialog dintr-un film în care nu se întâmplă nimic, dar se vorbeşte mult. Este serialul „Seinfeld”, iar personajele care au acest schimb de replici, Kramer şi George Constanza, au ajuns obiect de studiu. Alături de Elaine şi Jerry.
Un profesor de psihiatrie de la Rutgers Robert Wood Johnson Medical School din Statele Unite ale Americii a apelat la o metodă neconvenţională de a le preda studenţilor cu ajutorul serialului „Seinfeld”.
Studenţii la Medicină din anii III şi IV trebuie să urmărească două episoade în fiecare săptămână, pentru a discuta despre psihopatologia demonstrată în fiecare. Studenţii se adună la masă şi analizează episodul văzut. Ei se declară încântaţi şi consideră că acest exerciţiu oferă exemple mult mai practice decât cele dintr-un manual. Profesorul Anthony Tobia a explicat că atunci când ai un grup foarte divers de trăsături de personalitate care se adaptează greu la nivel individual, când ai toţi aceşti prieteni împreună, atunci dinamica este de aşa natură, încât se creează un complot. Trăsăturile obsesiv-compulsive ale lui Jerry se combină cu trăsăturile schizoide ale lui Kramer, cu incapacitatea lui Elaine de a avea relaţii serioase şi cu George care este egocentric.
Tobia a scris şi o lucrare academică în care analizează cinci dintre iubiţii lui Elaine pentru a explica tulburările delirante.
„Seinfeld” este cunoscut ca „serialul despre nimic”. Difuzat în anii ’90, a avut nouă sezoane, a fost vizionat de peste 30 de milioane de telespectatori şi i-a adus actorului american Jerry Seinfeld un salariu de 14 milioane de dolari pe episod.
Anca Mureșan Bota
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI