Ascultă oameni de poveste: Bogdan Georgescu, un om pentru cultura careiană
La vârsta de 8 ani a început să cânte la chitară, iar la 9 ani era deja membru al formaţiei „Castelanii”, una dintre trupele care au făcut istorie în muzica uşoară românească. Mai târziu a înfiinţat „In Extenso”, propria trupă de rock, dar şi o fundaţie pentru organizarea de evenimente culturale. Aşa începe povestea lui Bogdan Georgescu, cel care neobosit, cu idei multe şi bani puţini, reuşeşte să ridice viaţa culturală a Careiului la standarde invidiate de organizatorii de evenimente din Satu Mare.
Ideile lui nu au rămas neobservate de edilii careieni, care l-au numit director al Casei de Cultură, iar de patru ani director al Direcţiei de Cultură din cadrul Primăriei. De pe această poziţie, Bogdan Georgescu continuă să fie original şi neobosit, iar reuşita lui se datorează şi faptului că a înţeles din prima că trebuie să folisească şi să pună în valoare oportunităţile existente pe plan local.
„Am o vorbă: în Satu Mare sunt organizate evenimentele serioase, la Carei – cele simpatice. În schimb, avem trei piloni principali în strategia cu care lucrăm. În primul rând, să ne folosim de castelul Karoly şi de existenţa acestuia în Carei, astfel ca toate evenimentele organizate aici să fie orientate înspre dezvoltarea unui fel de turism cultural, adică să atragem oameni la castel, prin organizarea aici a evenimentelor noastre. Apoi, avem evenimentele în aer liber, unde obişnuim să antrenăm copiii şi tinerii, iar în al treilea rând ne bazăm pe colaborarea cu cât mai multe instituţii similare, astfel încât să vină ei la noi cu spectacole şi evenimente, iar noi să putem merge la ei” – afirmă Bogdan Georgescu.
Banii alocaţi pentru evenimentele culturale sunt tot mai puţini de la un an la altul, dar asta nu reprezintă un impediment atunci când ideile există şi sunt puse în valoare chiar şi cu un buget limitat.
„Am învăţat să ne descurcăm cu un buget foarte mic, uneori chiar inexistent. Dar asta nu trebuie să ne împiedice sau să ne descurajeze, deoarece evenimente trebuie să existe. Astfel că ne străduim să venim cu idei şi activităţi noi, pentru a anima castelul şi pentru a-l ţine mereu în atenţia publicului cu evenimente cât mai reuşite.
Careiul este un oraş mic, cu populaţie mixtă, unde toată lumea cunoaşte pe toată lumea. De aceea e important atât să ştii cum să nu depăşeşti limitele, cât mai ales cum să păstrezi echilibrul” – spune Bogdan Georgescu.
„Împreună cu echipa cu care lucrez, ne axăm pe organizarea de evenimente care să promoveze armonia, cultura şi obiceiurile tuturor celor care alcătuiesc populaţia acestui oraş. Este foarte important să promovezi acest spririt, aşa că satisfacţia este foarte mare atunci când, organizând un eveniment, vedem că am reuşit să adunăm careieni de toate etniile. Pentru mine este foarte important acest lucru şi reprezintă mai mult decât toate aprecierile autorităţilor”. (Bogdan Georgescu)
La cei 45 de ani pe care îi va împlini în luna octombrie, Bogdan Georgescu se consideră un om împlinit: Careiul are o viaţă culturală activă, fără sincope, iar familia îi este alături necondiţionat. Şi pentru că aşchia nu sare departe de trunchi, Marius, fiul său, student în anul II la Cinematografie Fotografie şi Media, îi calcă pe urme.
Stela Tudor
Nu uitaţi, Radio Cluj poate fi ascultat şi on line, AICI.