Cum „se umflă” factura de curent
Dacă vă uitaţi ce conţine factura Dvs de electricitate, veţi observa că din 100 de lei (fără TVA), tarifele de furnizare şi distribuţie reprezintă 49 de lei, în vreme ce preţul în sine al energiei este de doar 29 de lei. Factura mai cuprinde o contribuţie de 9% pentru subvenţionarea energiei verzi, una de 4% pentru centralele în cogenerare, în vreme ce Transelectrica primeşte 5% pentru că v-a transportat curentul, plus 3% tarif pentru serviciile de sistem.
Articol editat de , 9 martie 2015, 12:48
Deputatul de Sălaj, Lucian Bode, a fost ministru al Economiei în primăvara lui 2012 şi se declară revoltat de felul în care companiile de distribuţie îşi umflă profitul pe seama consumatorilor.
„Este inadmisibil ca, într-o economie în care criza încă îşi face simţită prezenţa, companiile de distribuţie să aibă profituri operaţionale de 50-60% şi profituri nete de 30%. Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), aflată în subordinea Parlamentului, va trebui să le mai scadă acestor distribuitori din rata reglementată a rentabilităţii. Deja le-a redus-o, dar se pare că nu e de ajuns. De asemenea, ANRE trebuie să reevalueze Baza Activelor Reglementate (BAR), care, înmulţită cu rata reglementată a rentabilităţii, dă profitul operaţional. De ce? Fiindcă această BAR reprezintă investiţiile pe care distribuitorii pretind că le-au realizat. Se ştie acum că au fost recunoscute – şi cuprinse în tariful de distribuţie – investiţii de ordinul miliardelor care fie n-au avut dimensiunea raportată, fie calitatea lor lasă de dorit. Or, când statul recunoaşte nişte investiţii private care n-au existat, eficienţa reţelelor de distribuţie scade, doar tarifele plătite de populaţie cresc”. (Lucian Bode,deputat de Sălaj)
Interesant este că, în 2011, ponderea costurilor de operare a reţelelor era de 62% din preţul plătit de cetăţean, iar în 2013 scăzuse la 58%, exceptând taxele. In prezent, ponderea lor a ajuns la 49%, fără ca preţul curentului electric să scadă, ci dimpotrivă. Culmea este că tot distribuitorii sunt nemultumiţi şi vor să dea în judecată reglementatorul de energie (ANRE) pentru că le-a redus rata reglementată a rentabilităţii de la 8,5% la 7,7%. Mai direct spus, fiindcă le-a redus profitul garantat!
În privinţa gazelor naturale, preţul în sine reprezintă mai puţin de jumătate din factură, respectiv 49%, deşi acest preţ este obţinut prin amestecul gazelor de producţie internă, mult mai ieftine, cu cele de import din Rusia. Celelalte costuri incluse în factura de gaz reprezintă tarife de distribuţie (33%), tarife de furnizare (11%) şi de transport (7%).
Un lucru trebuie subliniat: oamenii politici încă n-au reuşit să ne explice ce-am câştigat noi, cetăţenii, prin înlocuirea monopolui de stat cu un monopol privat.
Dan Horea