Jocurile pe calculator în viaţa copiilor
Au trecut vremurile în care copiii băteau mingea, săreau coarda sau se jucau de-a v-aţi ascunselea. Copiii din ziua de astăzi se joacă pe calculator jocuri de strategie, de aventură, cu maşini, avioane pisicuţe de care trebuie să ai grijă… şi câte şi mai câte. Nu ştiu câţi dintre ei mai cunosc expresii ca : „cine nu-i gata îl iau cu lopata”, dar cu siguranţă ştiu să mânuiască mouse-ul şi să rezolve cât mai multe din nivelele unui joc. Anual milioane de copii din întreaga lume sunt atraşi de jocurile pe calculator asupra cărora acestea au, cu siguranţă, un impact, indiferent de natura acestuia. Psihologul clinician Anca Axente ne spune care este efectul acestora asupra copiilor:
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 9 martie 2015, 16:34
„Problema legată de aceste jocuri nu este atât mecanismul direct, faptul că acel conţinut ar fi nociv, ci este indirect prin accesarea exagerată a acestui conţinut. Prin această modalitate, copilul sau persoana devine foarte desprinsă de realitate trăind realitatea virtuală ca şi cum ar fi reală . Acest fapt îi deprivează de exemplu toleranţa la frustrare, acolo, chiar dacă pierzi ai încă o şansă, obţii punctaje sunt mize pe care le atingi şi cei care creează aceste jocuri au grijă să ai destule recompense ca să continui , pe când în viaţa reală există foarte multe frustrări, recompensele nu vin imediat, aştepţi după ele uneori zile sau chiar săptămâni.”
Rep: Pot aceste jocuri să creeze dependenţă?
„Rolul lor este să creeze dependenţă şi această dependenţă este şi foarte, foarte greu de identificat pentru că toţi copiii spun că oricând ar putea să renunţe la ele dar nu vor, exact cum spune, de exemplu, un alcoolic, acelaşi mecanism este, practic în momentul în care într-adevăr devin dependenţi nu mai pot trăi fără acest lucru. Este o problemă care trebuie rezolvată, altfel îl va afecta foarte mult timp.”
Rep: Există o anumită durată de timp care ar poate fi petrecută în faţa calculatorului?
„Cu cât mai puţin cu atât mai bine, însă sunt situaţii în care nu se poate, fie că s-a început deja şi nu ne putem opri dintr-o dată, fie că şi părinţii optează pentru astfel de jocuri, aşa că nu putem să le pretindem copiilor să facă mai mult decât pot să facă adulţii. Cred că este important nu atât să limităm ceva care deja poate deveni foarte uşor o dependenţă cât să aducem acele activităţi concurente care să umple timpul şi să ofere prea puţin spaţiu pentru aceste jocuri.”(Anca Axente, psiholog clinician)
Studiile realizate au demonstrat că majoritatea părinţilor nu ştiu şi nu limitează numărul de ore pe care copiii lor le petrec în lumea virtuală. Majoritatea specialiştilor sunt de acord că părinţii trebuie să aibă un oarecare control asupra tipurilor de jocuri şi timpul pe care copiii lor îl petrec în faţa calculatorului.
Rodica Tulbure
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI