Restaurant construit integral din sare
Sarea poate fi mai mult decât un aliment, poate fi chiar material de construcţie. Grupul iranian de construcţii Emtiaz a folosit sare pentru a ridica un restaurant eco-friendly. Inspirat din ocnele de sare din regiune, restaurantul din localitatea Shiraz, Iran, are mesele, scările şi pereţii acoperiţi cu un strat de sare care, pe lângă rolul decorativ, depoluează atmosfera.
Articol editat de , 9 martie 2015, 10:00
Sarea este un dezinfectant natural, iar ionii care se eliberează purifică şi filtrează aerul, ceea ce face din ea materialul perfect pentru un restaurant. Restaurantul din sare, construit de iranieni, reprezintă o formă inteligentă de utilizare a sării ca material de construcţie şi este integrat perfect în arhitectura zonei în care se află mai multe mine de sare, care au şi inspirat, de fapt, acest proiect.
Arhitecţii susţin că au avut mai multe motive să proiecteze o astfel de construcţie ecologică şi insolită. Sarea purifică aerul din interiorul restaurantului, inclusiv din bucătărie, şi elimină ioni pozitivi care sunt benefici pentru organismul uman, mai ales în cazurile în care există suferinţe ale aparatului respirator.
Principiul după care a fost construit acest restaurant este ecologic şi, în acelaşi timp, se conformează normelor de dezvoltare durabilă folosind sarea ca material de construcţie. Sarea are o reputaţie proastă numai atunci când este folosită excesiv în gastronomie. Să iei masa într-un restaurant construit în întregime din sare poate să însemne relaxare şi sănătate.
RADOR