Soia- carnea vegetală
Cunoscute încă din antichitate pentru efectul lor anticancerigen, energizant şi leac pentru boli de inimă şi oase, boabele de soia au început să-şi facă simţită prezenţa şi în meniurile noastre.
Articol editat de , 9 martie 2015, 00:00 / actualizat: 9 martie 2015, 14:37
Soia conţine protide, lipide, glucide, săruri minerale, vitaminele, lecitină, ceară, răşină, celuloză, cazeină. Este un aliment complet, uşor digestibil. Energetic viguros, remineralizant, echilibrant celular. Este recomandat de către specialişti în completarea alimentaţiei la copii, la persoanele demineralizate, surmenate, nervoase. Se administrează ca boabe sau făină. Conţine de două ori mai multe proteine decât carnea, tot atâta lecitină cât gălbenuşul de ou, cazeină cât orice produs lactat şi este bogată în fibre alimentare.
Pe lângă bogăţia de vitamine şi minerale, soia conţine şi nişte substanţe foarte speciale, numite izoflavone, care măresc imunitatea, împiedică mutaţiile celulelor normale în celule canceroase, asigură permeabilitatea şi flexibilitatea vaselor de sânge.
Datorită conţinutului ridicat de calciu soia ajută la combaterea fragilităţii oaselor, protejează celulele nervoase de degradare, ajută la menţinerea memoriei la vârste înaintate, motiv pentru care e utilizată în profilaxia bolii Alzheimer şi demenţei senile.
Noile studii au arătat că, deşi nu conţine zaharuri, carnea perturbă grav metabolismul şi agravează boala diabetică. Soluţia ar fi carnea vegetala, spun specialişti, adică produse cu soia, foarte bogate în proteine netoxice.
Soia este nu numai medicament, ci şi o delicatesă culinară. Se găsește în magazine sub cele mai diverse forme.
Redacţia