Ascultă Radio România Cluj Live

Soia- carnea vegetală

Cunoscute încă din antichitate pentru efectul lor anticancerigen, energizant şi leac pentru boli de inimă şi oase, boabele de soia au început să-şi facă simţită prezenţa şi în meniurile noastre.

soia
Foto: soia

Articol editat de , 9 martie 2015, 00:00 / actualizat: 9 martie 2015, 14:37

Soia conţine protide, lipide, glucide, săruri minerale, vitaminele, lecitină, ceară, răşină, celuloză, cazeină. Este un aliment complet, uşor digestibil. Energetic viguros, remineralizant, echilibrant celular. Este recomandat de către specialişti în completarea alimentaţiei la copii, la persoanele demineralizate, surmenate, nervoase. Se administrează ca boabe sau făină. Conţine de două ori mai multe proteine decât carnea, tot atâta lecitină cât gălbenuşul de ou, cazeină cât orice produs lactat şi este bogată în fibre alimentare.

Pe lângă bogăţia de vitamine şi minerale, soia conţine şi nişte substanţe foarte speciale, numite izoflavone, care măresc imunitatea, împiedică mutaţiile celulelor normale în celule canceroase, asigură permeabilitatea şi flexibilitatea vaselor de sânge.

Datorită conţinutului ridicat de calciu soia ajută la combaterea fragilităţii oaselor, protejează celulele nervoase de degradare, ajută la menţinerea memoriei la vârste înaintate, motiv pentru care e utilizată în profilaxia bolii Alzheimer şi demenţei senile.

Noile studii au arătat că, deşi nu conţine zaharuri, carnea perturbă grav metabolismul şi agravează boala diabetică. Soluţia ar fi carnea vegetala, spun specialişti, adică produse cu soia, foarte bogate în proteine netoxice.
Soia este nu numai medicament, ci şi o delicatesă culinară. Se găsește în magazine sub cele mai diverse forme.

 

Redacţia

 

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate