Ascultă Radio România Cluj Live

Turismul medical – Subiectul Zilei

Specialiştii preconizează pentru acest an o creştere cu 20% a numărului de turişti veniţi din străinătate în România.
Ei se bazează pe turismul medical şi pe intervenţiile chirurgicale oferite la costuri de pînă la 50 la sută mai mici faţă de ţările occidentale.
Pacienţii străini sunt interesaţi de noile tehnologii şi intervenţii dentare, motiv pentru care o agenţie de turism în parteneriat cu mai mulţi doctori stomatologi au creat un centru de excelenţă în medicină şi turism.
Medicul Ionuţ Leahu: “Pe turism se vor oferi servicii care merg de la transferuri hoteliere până la cazare. Astfel, în momentul în care pacientul are o pauză între tratamente va putea să viziteze ţara şi să vadă toate frumuseţile ei. Pe partea medicală, vom oferi pe lângă serviciile stomatologice obişnuite şi stomatologie pentru copii. Vom face intervenţii chirurgicale avansate, inclusiv intervenţia prin care putem să punem dinţi în aceeaşi zi pacienţilor cu ajutorul implanturilor dentare multiple şi a încărcării imediate. Astfel, în 24 de ore pacientul poate să plece cu dantura refăcută din clinica noastră.“ (Ionuţ Leahu, doctor)
Cât de dezvoltat este turismul medical în Transilvania vom afla astăzi la Subiectul Zilei.

Turismul medical – Subiectul Zilei

Articol editat de Andrada Ștefănescu, 9 martie 2015, 07:10 / actualizat: 9 martie 2015, 14:11

……………………………………………………………………………………………
SATU MARE

În lipsa unui centru local de specialitate, bolnavii de cancer din Satu Mare se deplasează în Ungaria pentru şedinţele de radioterapie. Cu doi ani în urmă, prin intermediul unui proiect de cooperare transfrontalieră HURO, finanţat de Uniunea Europeană, la Debrecen a fost deschis un centru de radioterapie, unde bolnavii de cancer din România beneficiază de gratuitate.

Este o şansă deosebită pentru bolnavii de cancer din Satu Mare, care, până la înfiinţarea Centrului de Radioterapie din Ungaria se înscriau pe listele de aşteptare ale centrelor din Cluj Napoca şi Oradea, afirmă şeful Secţiei Oncologie din cadrul Spitalului Judeţean, Stelian Pop.

În momentul de faţă, centrul de Radioterapie din Baia Mare este închis, la fel ca alte centre din ţară. Ei mai merg şi la Cluj Napoca, dar datorită presiunilor şi solicitărilor, listele de aşteptare sunt foarte lungi. Un alt punct, care reprezintă o adevărată şansă pentru sătmăreni, este Centrul de Radioterapie din Debrecen, realizat din fonduri europene, unde românii sunt trataţi gratuit (Stelian Pop, şef Secţie Oncologie, Spitalul Judeţean Satu Mare).

Tot în Ungaria, dar în oraşul Fehergyarmat, situat la aproximativ 45 de km de graniţă, se deplasează şi multe dintre sătmărencele care aduc pe lume copii. Potrivit statisticii Serviciului Public de Evidenţă a Persoanelor Satu Mare, cel puţin 200 de femei nasc anual în oraşul maghiar, atrase de condiţiile de cazare, comportamentul personalului medical şi costuri, care nu depăşesc 15.000 de forinţi, adică 250 de lei.

 

Stela Tudor

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

SĂLAJ

Tot mai multi străini apelează la serviciile dentiştilor din Sălaj, potrivit datelor Colegiului Medicilor Dentişti din judeţ. Turismul medical s-a dezvoltat simţitor în ultimii ani mai ales datorită angajaţilor străini ai companiilor Michelin şi Tenaris, angajaţi care muncesc în Romania şi care şi-au dat repede seama că lucrările efectuate de medicii dentişti din România costă mult mai puţin decât cele din Italia sau Franţa şi sunt de calitate, uneori de calitate superioară faţă de cele din străinătate.

Angajaţii acestor companii au venit în timp şi cu rudenii sau prieteni, numărul pacienţilor străini fiind în creştere în ultimii cinci ani. Doctorul Corin Penciuc, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Sălaj, apreciază că cererea pentru servicii medicale în cabinetele stomatologice este în creştere în majoritatea judeţelor ţării şi cu precădere în oraşele unde există companii străine ai căror angajaţi apelează la dentiştii români. În Zalău, cele mai multe cabinete stomatologice au programări facute pentru pacienţii străini realizate pentru următoarele şase luni, cele mai multe programări fiind făcute pentru lunile iulie şi august.

 

Adrian lungu

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

SIBIU

Turismul medical este în creştere în Sibiu. Oameni din alte părţi ale lumii aleg să vină pentru anumite intervenţii în acest oraş.

Tehnologia avansată, operaţiile de ultimă generaţie şi preţurile mai scăzute decât în alte ţări sunt câţiva din factorii care îi conving pe mulţi străini să se opereze la Sibiu. În ultimii ani, odată cu noile descoperiri în neurochirurgie şi chirurgie cardiovasculară, tot mai multe persoane aleg medicii sibieni pentru diferite intervenţii chirurgicale.

Deoarece în ultima perioadă am observat o creştere a adresabilităţii pacienţilor (către noi), ne-am dezvoltat şi noi pachete de servicii medicale pentru pacienţii veniţi din alte ţări. Observăm că ne aleg pacienţii în primul rând pentru notorietatea şi calificarea echipelor noastre medicale, pentru nivelul de dotare al spitalului nostru cu tehnologie medicală de vârf de ultimă generaţie, pentru orientarea spitalului spre rezolvarea patologiei chirurgicale, în special neurochirurgie şi chirurgie cardiovasculară, prin tehnici miniminvazive, laparoscopice, endoscopice, videoasistate, pentru timpii reduşi de aşteptare pentru a obţine serviciile noastre şi nu în ultimul rând pentru diferenţa de preţ faţă de ţara de origine. Uneori putem ajunge la diferenţă de preţ de 5 până la 10 ori mai mici decât ţările lor de origine. (Directorul Executiv al unei clinici private din Sibiu, Adela Cojan)

O intervenţie în premieră la Sibiu a avut loc chiar săptămâna trecută, atunci când o fetiţă de numai o lună a suferit o operaţie pe inimă. A fost cel mai mic pacient diagnosticat cu stenoză de valvă operat până acum în România.

 

Cristian Florea

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

BISTRIŢA

La Bistriţa, Clinica Sanovil are în fiecare an zeci de pacienţi care locuiesc în străinătate, dar care preferă să apeleze la serviciile specializate de obstetrică-ginecologie oferite aici. Motivele ţin de costuri şi de factorul uman, spune conducerea instituţiei.

Clinica Sanovil din Bistriţa are un număr de 82 de paturi, iar în intervalul 2007 – 2015 aici au avut loc peste 4 500 de naşteri şi peste 3 500 de intervenţii chirurgicale din spectrul patologiei ginecologice. Directorul clinicii, dr. Gavrilaş Mureşan spune că multe românce stabilite în ţările europene preferă să nască acasă, chiar dacă în ţările europene unde trăiesc naşterea este gratuită. “Nu de puţine ori şi pentru naştere, şi pentru patologie ginecologică vin şi ne spun că au mai multă încredere în medicii de aici. Poate că pacienta are senzaţia acolo că este văzută ca un străin, poate că şi personalul din spital le alimentează această senzaţie, astfel că alege să vină să nască sau să se opereze la noi. De multe ori vin să confirmăm un diagnostic” (dr Gavrilaş Mureşan).

Gavrilaş Mureşan spune că a avut paciente şi din Statele Unite şi din Canada. Dar, care sunt atuurile clinicii? “Noi avem în chirurgia laparoscopică experienţă poate mai multă decât oricine în ţara aceasta. În vest o astfel de intervenţie costă mult, iar la noi preţurile sunt cam de zece ori mai mici decât acolo. Şi lucrăm pe acelaşi tip de echipamente” (dr Gavrilaş Mureşan).

Numărul cazurilor de pacienţi din străinatate care apelează anual la serviciile clinicii bistriţene este de ordinul zecilor, sau chiar mai mult, a precizat interlocutorul nostru.

 

Florin Săsărman

Munții Apuseni, recomandarea jurnaliștilor CNN, pentru drumeții
Stirea zilei duminică, 12 mai 2024, 10:34

Munții Apuseni, recomandarea jurnaliștilor CNN, pentru drumeții

Jurnaliștii de la CNN au întocmit o listă de recomandări pentru iubitorii de drumeții montane din Europa, iar printre celebrele lanțuri...

Munții Apuseni, recomandarea jurnaliștilor CNN, pentru drumeții
CSM Oradea o va înfrunta pe campioana U-BT Cluj-Napoca
Stirea zilei miercuri, 8 mai 2024, 08:24

CSM Oradea o va înfrunta pe campioana U-BT Cluj-Napoca

CSM Oradea s-a calificat, marți, 7 mai, în finala Ligii Naţionale de baschet masculin, după ce a învins-o pe CSO Voluntari, cu scorul de 93-66,...

CSM Oradea o va înfrunta pe campioana U-BT Cluj-Napoca
Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Stirea zilei marți, 7 mai 2024, 09:56

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă, în această seară, marți, 7 mai, de omologul american, Joe Biden.  ...

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 15:40

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]

UPDATE: ora 15.30 Echipajul mixt format din salvamontişti şi poliţişti de frontieră a ajuns în cursul după-amiezii de luni la cei doi tineri...

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 12:00

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania

În a doua zi de Paşti, tradiţiile se îndreaptă către comunitatea din care facem parte. Unele sunt destul de energice: ceea ce nu e un lucru...

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 11:58

Greve în transportul public

Transport public perturbat din cauza grevelor   Protestatarii cer salarii și condiții de muncă mai bune, dar și blocarea planurilor de...

Greve în transportul public
Stirea zilei duminică, 5 mai 2024, 00:00

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania

În ultima vreme din tradiţiile de sărbători păstrăm parcă un singur lucru: mâncarea. Este şi aceasta importantă, dar nu pentru cantitatea...

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei vineri, 3 mai 2024, 10:32

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania

Tradiţia populară e plină de personaje care ne vizitează fie cu recompense, fie cu pedepse. Un astfel de personaj şi-a făcut rondul azi-noapte,...

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania