Subiectul zilei: În România sunt cele mai multe cazuri de tuberculoză din UE
România este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidenţă a tuberculozei. Numărul cazurilor înregistrate anual este de patru ori peste media europeană.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 10 martie 2015, 07:10 / actualizat: 10 martie 2015, 14:43
O strategie naţională de control a bolii pentru perioada 2015 – 2020 a fost aprobată, la sfârşitul lunii trecute, de guvern, având drept scop reducerea incidenţei şi a mortalităţii provocate deTBC.
Autorităţile au intrat în alertă, în luna ianuarie, când aproape 400 de elevi de la o școală din comuna gălățeană Drăguşeni au fost investigaţi, după ce profesoara lor de religie a fost internată cu tuberculoză. La 18 din ei rezultatul analizelor a indicat că ar fi suspecți de infectare cu TBC.
În prezent, în România se înregistrează peste 70 de cazuri de TBC la suta de mii de locuitori, iar cinci dintre acestea se soldează cu decese.
Redacţia
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
SATU MARE
În judeţul Satu Mare incidenţa tuberculozei este în scădere, fiind pentru prima dată în ultimii ani când numărul cazurilor noi înregistrate este mai mic de 300. Medicul Ioan Sergiu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Satu Mare afirmă că dacă în 2013 incidenţa tuberculozei în judeţ a fost de 105,1 bolnavi la suta de mii de locuitori, anul trecut incidenţa a scăzut la 81 de bolnavi la suta de mii de locuitori. Totodată, anul trecut au fost înregistrate 279 de cazuri noi de boală, faţă de 376 înregistrate în 2013.
Managerul Ioan Sergiu atrage atenţia că deşi anul trecut au fost efectuate peste 14.000 de radiografii, Spitalul TBC din Satu Mare nu are un aparat Roentgen digital.
„Nu avem un aparat digital. În anul 2014 am înregistrat peste 14.000 de radiografii, deci avem un număr foarte mare de solicitări, ca atare acest aparat ne este mai mult decât necesar” (Ioan Sergiu, manager Spital TBC Satu Mare).
Anul trecut, la Spitalul de Pneumoftiziologie din Satu Mare au fost înregistrate peste 2.600 de internări continue, cel puţin 950 de spitalizări de zi şi mai mult de 5.700 de consultaţii în ambulatoriu.
Stela Tudor
……………………………………………………………………………………………………………………………….
SĂLAJ
Numită în termen popular şi boala sărăciei, tuberculoaza, este o afecţiune despre care se spune că nu mai cauzează probleme deosebite în România, lucru confirmat şi de către oficialii Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj care spun că incidenţa bolii este tot mai scăzută. Numai că oficialii direcţiei se contrazic, datele statistice ale Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj arătând că numai în ultimii doi ani au fost înregistrate peste 120 de noi cazuri de tuberculoză din care nouă la copii.
La secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Zalău surpriză, însă. Cel puţin la începutul acestei săptămâni, niciun sălăjean cu TBC nu se afla internat. Cadrele medicale spun însă că există saloane specializate pentru pacienţi cu această afecţiune.
Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în lume, în fiecare an, 9 milioane de oameni se îmbolnăvesc de tuberculoză, 1,3 milioane decedează din cauza acestei îmbolnăviri, iar 3 milioane de persoane bolnave de tuberculoză sau contacţi ai bolnavilor de tuberculoză nu primesc îngrijirile medicale necesare. Peste 95 la sută din cazuri au apãrut în țările cu venituri mici și medii.
Adi Lungu