Bani europeni pentru începerea unei afaceri
Pe o piaţă a muncii mereu în schimbare, sute de tineri cu vârsta peste 18 ani din regiunile Vest şi Nord-Vest vor fi învăţaţi cum să-şi dezvolte o afacere proprie prin intermediul unui proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. Cu o valoare de peste 6,3 milioane lei, proiectul vizează includerea în cursuri de formare profesională şi de realizare a planurilor de afaceri a 400 de tineri din judeţele Satu Mare, Cluj, Bihor, Sălaj, Maramureş, Bistriţa – Năsăud, Arad, Caraş Severin, Timiş şi Hunedoara.
Articol editat de , 10 martie 2015, 09:38
În judeţul Satu Mare proiectul a fost lansat de Primăria oraşului Negreşti Oaş, iar despre oportunităţile de care vor beneficia tinerii ne vorbeşte managerul de proiect Niculina Keresztszegi.
” Tinerii au posibilitatea să participe la două cursuri de formare profesională, unul pentru întocmirea unui plan de afaceri, celălalt pentru dezvoltarea antreprenoriatului. Vor fi învăţaţi cum să-şi deschidă o firmă şi să identifice posibilităţile şi riscurile. După încheierea cursurilor ei vor putea să participe la un concurs de selecţie a planurilor de afaceri „(Niculina Keresztszegi manager de proiect).
Înscrierea la cursuri este prevăzută pentru perioada 12 martie– 12 aprilie, iar după finalizarea acestora tinerii vor putea participa la un concurs de selecție a planurilor de afaceri. Patruzeci dintre aceştia vor beneficia de o finanțare de 25.000 de euro pentru deschiderea unei afaceri, cu obligaţia de-a crea cel puţin două locuri de muncă pe care să le mențină minim şase luni de la finalizarea implementării proiectului.
Planurile de afaceri selectate spre finanțare vor fi realizate în cel puţin 19 domenii, între care turism şi ecoturism, textile şi pielărie, lemn şi mobilă, industrii creative, industria auto, tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor, procesarea alimentelor şi a băuturilor, sănătate şi produse farmaceutice.
Tinerii din Negreşti Oaş prezenţi la lansare consideră că proiectul le oferă posibilitatea de-a reproduce acasă ceea ce au văzut în străinătate sau de-a face ceva nou.
” Mi se pare foarte interesant şi aş dori să deschid o afacere nouă, aşa cum am văzut în Italia: o cafenea cu mâncare, adică ceva diferit faţă de ce avem noi acum în Negreşti Oaş” (o participantă).
„Sper s-o ajute pe fiica mea, ea fiind profesoară de limba română şi este interesată de activităţi creative” (altă participantă).
La nivelul fiecărui judeţ vor fi selectate cel puţin două planuri de afaceri din rândul grupului ţintă care încadrează în categoria 18-25 ani şi urmează o formă de învăţământ superior.
Stela Tudor