Cum se formează parfumul ploii
Aroma proaspătă a ploii după câteva zile de secetă este, probabil, unul dintre cele mai plăcute mirosuri pe care le putem simţi. Parfumul ploii a fost numit petrichor de către cercetătorii australieni în anul 1964. Ei l-au descris ca fiind o combinaţie de uleiuri din plante şi compusul chimic geosmin care este eliberat din sol atunci când plouă.
Articol editat de , 10 martie 2015, 12:00
Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au captat fenomenul şi ne arată cum pătrunde mirosul în aer. Folosind camere de filmat performante, oamenii de ştiinţă au observat cum picăturile de apă înglobează bule mici de aer atunci când ating pământul. Acestea erup din picătură sub formă de efervescenţă, producând mici picături sau particule solide extrem de fine, care rămân suspendate în aer ca ceaţa sau fumul, fiind cunoscute sub numele de aerosoli.
Cercetătorii susţin că aceste particule nu doar că eliberează elemente parfumate din sol, dar şi bacterii şi viruşi stocaţi în subteran. Lumina sau ploile moderate produc mai multe astfel de particule decât ploile abundente, iar particulele sunt purtate de vânt. „Ploaia este un fenomen zilnic – plouă chiar acum undeva în lume”, spune Cullen Buie, profesor asistent la MIT. „Este un fenomen comun şi a fost intrigant pentru noi să vedem de ce nu a mai observat nimeni până acum acest mecanism”, a adăugat Cullen Buie.
RADOR