Dispută pe noul Cod Fiscal
Guvernul şi-a propus să trimită pe 20 martie noul Cod fiscal la Senat, ca prima cameră sesizată. Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta care a precizat că dacă liberalii vor bloca proiectul, nu exclude varianta asumării răspundării de către Executiv. Liberalii îl invită pe ministrul de finanţe să prezinte mai întîi soluţiile prin care se va acoperi deficitul bugetar produs prin modificările aduse.
Articol editat de , 10 martie 2015, 11:53
Liberalii vor să ştie de la ministrul de finanţe în ce stadiu se află discuţiile cu mediul de afaceri şi cu partenerii strategici ai României, în legătură cu soluţiile pe care le-a preconizat în noul Cod fiscal. Ei susţin că acestea nu sunt sustenabile şi că unele măsurători econometrice arată că deficitul pe cere l-ar crea după un an de aplicare fără pregătirea prealabilă a ecomomiei s-ar îndrepta către 2,7% din PIB.
Cătălin Predoiu: „ Este extrem de important ca acest cod să păstreze macroechilibrele bugetare şi în acest moment aşa cum este formulat le pune în pericol, dovadă reacţiile care au venit şi de la Comisia Europeană şi de la Fondul Monetar Internaţional şi din mediul de afaceri şi din mediul academic cu privire la lipsa de sustenabilitate, de realism a soluţiilor prevăzute din Codul fiscal”.
Premierul Victor Ponta se arată deschis la dialog şi spune că vede asumarea răspunderii doar ca pe o soluţie de forţă:
„Prima opţiune este trimiterea în Parlament; sunt trei luni de zile în care Parlamentul, Senatul şi Camera pot să dezbată foarte bine,să îmbunătăţesacă ce este de îmbunătăţit. dacă nu ne blochează PNl-ul, dacă nu contestă la Curtea Constituţională, dacă nu folosesc lucrurile pe care PDL-ul de obicei le folosea ca să ne blocheze, nu ai de ce să-ţi angajezi răspunderea”.
Guvernul speră ca dezbaterile parlamentare asupra noului Cod fiscal să se încheie până la sfârşitul actualei sesiuni legislative.
Cristina Grecu
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: