Ascultă Radio România Cluj Live

Crama din Lechinţa transformată în comoară de un italian

Crama din Lechinţa este pe punctul de a fi repusă în valoare, după ce un investitor italian a cumpărat-o de la un lichidator judiciar. Noul proprietar ne-a povestit că doreşte s-o readucă în circuitul vinurilor din zonă, cu atât mai mult cu cât el deţine peste 70 de ha de viţă de vie pe rod în zona Lechinţa.

Crama din Lechinţa transformată în comoară de un italian

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 11 martie 2015, 10:00

Crama din Lechinţa a fost construită în anul 1962 pe locul unor foste beciuri ale saşilor din zonă, pentru a pune în valoare renumitele vinuri produse de pe cele peste 500 de hectare cultivate cu viţă de vie.

 

Cristiano Guarato a cumpărat acum Crama din Lechinţa cu preţul de 115 000 de euro şi este conştient că va avea încă mult de investit în reamenajarea acesteia. Crama are 3 nivele, dintre care două subterane, în care sunt depozitate cca 400 de butoaie din lemn de stejar,cu capacitate cuprinse între 1 500 şi 4 500 de litri. Toate acestea trebuie verificate bucată cu bucată, pentru a vedea dacă mai sunt utilizabile, spune Cristiano Guarato. “Este o investiţie de perspectivă, iar cheltuielile pe care le avem de suportat de-acum vor fi în mare parte pentru restructurarea cramei, în reamenajare şi retehnologizare. O investiţie pe care am planificat-o pentru următorii doi ani de zile. Iniţial vom depozita producţia noastră, care va ajunge în următorii trei ani la circa 600 – 700 de mii de litri anual” (Cristiano Guarato, investitor italian).

Această prezentare necesită JavaScript.

Cristiano Guarato spune că soiurile preferate încă din vremea saşilor vor continua să fie cultivate în zona Lechinţei: “Cultivăm soiurile cultivate aici dintotdeauna şi care sunt pretabile şi în ziua de astăzi. Avem în vedere soiurile aromate şi semiaromate, cele clasice cunoscute, de la Feteasca albă, regala şi neagră. Plus cel internaţionale, aromate şi semiaromate şi povestim de Gewurztraminer, Traminerul roz, Chardonnay-ul, Sauvignon-ul blanc, Pinotgris-ul, foarte pretabil în zonă, Riesling-ul Italian şi cel de Rin”.

Cristiano Guarato spune că în Crama Lechinţa va fi amenajată o linie de păstrare şi maturare a vinurilor roşii în butoaiele din lemn de stejar de capacitate mare, iar pentru vinurile albe, aromate şi semiaromate se va face o investiţie în cisterne de inox.

Faptul că în zona Lechinţa a căpătat din nou avânt cultivarea viţei de vie şi producerea de vinuri tradiţionale îi bucură pe cei care au în spate zeci de ani lucraţi în domeniu. Iosif Inbulzan lucrează la Crama din Lechinţa din anii ’70 şi îşi aminteşte că aici ar fi scris Adrian Păunescu poezia “Iubiţi-vă pe tunuri”. El îşi aminteşte şi de cei mai buni ani ai vinurilor de Lechinţa: “Producţiile cele mai mari au fost în anii 1970 şi 1973, când s-au făcut 120 de vagoane de vin. Vinul produs aici se livra pentru îmbuteliere la fostele întreprinderi de vinexport, din Oradea, Arad şi Focşani” (Iosif Inbulzan, localnic).

Dacă în acei ani Crama Lechinţa nu avea linii de îmbuteliere, în anii următori aici ar putea fi montată o linie clasică de spumantizare, prin metoda franţuzească “Champenoise”, ne-a informat noul proprietar al cramei.

 

Florin Săsărman

Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect
Reportaje sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 00:00

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect

Cu o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați, indoor și outdoor, cel mai mare centru de artă imersivă din Europa, MINA oferă vizitatorilor...

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect
Avem un castel, ce facem cu el?
Reportaje vineri, 17 ianuarie 2025, 10:58

Avem un castel, ce facem cu el?

Avem un castel proaspăt restaurat, ce facem cu el? Răspunsuri la această întrebare vom afla la Casa Tranzit, str. Barițiu, nr. 16, din Cluj...

Avem un castel, ce facem cu el?
Călătorie între stele și dor – o sărbătoare a culturii la Liceul Teoretic Avram Iancu
Reportaje joi, 16 ianuarie 2025, 16:33

Călătorie între stele și dor – o sărbătoare a culturii la Liceul Teoretic Avram Iancu

Ziua Culturii Naționale a fost celebrată la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj, prin-un eveniment denumit sugestiv „Călătorie între...

Călătorie între stele și dor – o sărbătoare a culturii la Liceul Teoretic Avram Iancu
Studenții UBB, campioni mondiali în SUA
Reportaje joi, 16 ianuarie 2025, 10:21

Studenții UBB, campioni mondiali în SUA

Patru studente de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au câștigat o renumită competiție internațională de business organizată în...

Studenții UBB, campioni mondiali în SUA
Reportaje miercuri, 15 ianuarie 2025, 00:00

Accesul la cultură al persoanelor cu dizabilităţi, un fenomen de nișă

Avem aproape 900 de mii de persoane cu dizabilităţi în România, pentru care accesul la cultură este un fenomen insular. Iniţiative există,...

Accesul la cultură al persoanelor cu dizabilităţi, un fenomen de nișă
Reportaje marți, 14 ianuarie 2025, 11:14

Clujul și presa interbelică

Am intrat pentru prima oară în subsolul marii biblioteci care adăpostește o adevărată comoară. Este o vastă colecție de presă scrisă, pe...

Clujul și presa interbelică
Reportaje sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 15:53

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO

În dimineața zilei de 11 ianuarie, la Oradea a fost inaugurată oficial o nouă bază sportivă tip I, realizată de Ministerul Dezvoltării, prin...

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Reportaje vineri, 10 ianuarie 2025, 12:15

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO

Orășele de poveste surprinse în plină iarnă, clădiri impresionate, stațiuni turistice, secvențe din filmele Avatar sunt doar câteva din...

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO