Campania antidrog – „Doză de viaţă”
Drogurile reprezintă unul din pericolele majore cu care se confruntă populaţia acestei planete. În România, conform statisticilor, vârsta la care debutează consumul de droguri a coborât , în ultimii doi ani, la 10-11 ani, de la 14 ani.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 13 martie 2015, 15:07
Consumul de orice substanţă care dă dependenţă opreşte dezvoltarea cognitivă, emoţională, psihică a copilului. S-a constatat că o modalitate foarte eficientă de prevenire a consumului de droguri la copii şi tineri este aceea de a le forma abilităţi de viaţă independentă, de a-i ajuta să se cunoască foarte bine şi de a-şi respecta principiile şi valorile.
Fundaţia Creştină de Ajutorare, în parteneriat cu reprezentanţa teritorială a Agenţiei Naţionale Antidrog şi Şcoala Constantin Brâncuşi din Cluj, derulează cea de-a II-a ediţie a Campaniei „Doză de viaţă”.
„Doză de viaţă „ e o campanie în care dorim în mod pozitiv să ajungem la copii şi la părinţi şi să-i ajutăm să dezvolte idei şi creativitate în loc de deschidere spre consum. La nivelul şcolii am gândit teatru de animaţie. Nu să facă cineva teatru de animaţie pentru copii , ci elevii să facă teatru de animaţie de la „A la Z ” am spune, adică să conceapă poveştile , să conceapă personajele şi să le realizeze, să preia rolurile şi să le interpreteze pentru părinţi şi profesori în săptămâna” Şcoala Altfel”. Cu alte cuvinte , să le dai o ocupaţie care să le dezvolte abilităţi, să le ocupe timpul şi să-i facă fericiţi, să dea plus valoare în primul rând lor înşişi şi apoi societăţii, în loc să-i laşi liberi înspre comportamente nedorite.”
Rep: De ce aţi ales arta ca mijloc de desfăşurare a acestor activităţi?
„Pentru că arta este singurul instrument care dă plus valoare oricui, nu jigneşte niciodată, ridică omul, îl educă, îl formează, îi dă informaţie şi îl face mai bun. Elevii au primit acest proiect ca pe o joacă. Noi nu mergem să le spunem ce este drogul, doar îi întrebăm ce ştiu ei despre ce e în lumea din jurul lor care le-ar face rău. Programul îşi propune să le arate copiilor modalităţi pozitive şi creative de a socializa, de a-şi umple timpul, de a face şi altceva decât ceea ce probabil în mod constant fac”. (Lacrima Andreica+coordonator proiect)
Elevii implicaţi în acest proiect au reuşit să creeze eseuri ce cuprind poveşti de viaţă, să problematizeze, să reflecteze la anumite situaţii din experienţa lor, din viaţa familiei şi să facă diferenţa între bine şi rău.
Cel mai bun eseu va fi transformat într-o piesă de teatru, care va fi prezentată în stradă, publicului larg, în săptămâna „Şcoala Altfel”. Elevii vor fi îndrumaţi de profesoara Andreea Mărculescu de la Palatul Copiilor.
Eseul „Războiul Străzii„ scris de Sara Pongrac a primit locul I, „Binele învinge răul” eseul scris de Delia Şuşcă este ocupantul locului II iar locul III l-a obţinut Maria Hodrea. Campania „Doză de Viaţă” se adresează atât copiilor cât şi adolescenţilor, punctul culminat al acesteia va fi Ziua Internaţională de Luptă Antidrog din 26 iunie, zi în care flashmob-urile vor fi transformate în artă.
Un reportaj pe această temă puteţi asculta, sâmbătă , 14 martie, în cadrul emisiunii „Sesam deschide-te”.
Rodica Tulbure
Nu uitaţi, Radio Cluj poate fi ascultat şi on line, AICI.