Aleargă printre picuri sau arta de a rămâne uscat!
Articol editat de , 14 martie 2015, 14:12 / actualizat: 20 octombrie 2015, 9:47
Așadar ar trebui să te plimbi, petrecând astfel mai mult timp în ploaie, sau să alergi, însemnând că te lovești de mai mulți stropi de ploaie din față? Presupunând că nu ești încă leoarcă și nu vei sări în bălți, răspunsul este simplu:
Pe măsură ce te ferești de o picătură de ploaie ajungi sub o altă picătură, deci cantitatea picăturilor de ploaie care cad pe tine de sus este constantă, indiferent cât de rapid te miști. Având în vedere că paralelipipedul (forma geometrică descrisă, în timp ce te miști, față de ploaie) are același volum indiferent de înclinare, oricât de repede te miști orizontal cantitatea de ploaie care ajunge pe capul tău per secundă e aceeași. Dacă nu te miști doar stropii de sus te udă. Dar în mișcare te lovești de stropi și din față, deci devii mai ud. Cu cât te miști mai mult cu atât devii mai ud. Așadar rămâi mai uscat dacă stai într-un loc. Însă de vrei să ajungi din punctul A în punctul B, statul pe loc nu e o opțiune. Mișcându-te pe orizontală cantitatea de picuri din lateral este aceeași indiferent cât de rapid te miști, după același principiu cum funcționează o mașină de deszăpezire. Cantitatea de zăpadă curățată per distanță nu crește odată cu viteza, ci rămâne aceeași.
Concluzionând:
Într-o anumită perioadă de timp, cantitatea de picuri care te lovesc de sus este constantă indiferent de viteză. Pe o anumită distanță cantitatea de picuri ce te lovesc din față este aceeași indiferent de viteza la care călătorești.
Deci, umezeala totală = (picurii per secundă care te lovesc de sus X timpul petrecut în ploaie) + (umezeala per metru din față X numărul de metrii parcurși)
Așadar trebuie să minimalizezi picăturile de ploaie care te lovesc de sus. Deoarece picăturile din față sunt definite de distanța parcursă, cea mai bună opțiune este să ieși din ploaie cât de repede e posibil.
În caz că te prinde ploaia fără umbrelă fugi cât poți de repede ca să rămâi cât mai uscat, cel puțin așa spune teoria. Cei de la faimosul show TV Mythbusters au testat această teorie ajungând la aceeași concluzie.
Dimand Ștefan