Înșelăciune cu oferte atractive de muncă în străinătate
Așa-zise companii de recrutare de forță de muncă reușesc să prindă în plasă tot mai mulți clujeni. Este vorba despre mailuri atractive trimise de la adrese fictive și care te îndeamnă să răspunzi trimițând date personale sau chiar comisioane în bani.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 14 martie 2015, 07:00 / actualizat: 14 martie 2015, 13:42
Şi eu am primit un astfel de mesaj electronic, însă a apelat imediat la poliție:
„De curând, am primit un mail pe adresa personală, prin care mi se oferea, cu toate că nu am căutat, locul de muncă ideal. Se adresează cetățenilor europeni, îți asigură angajare cu contract individual, în conformitate cu normele europene, comisioane, chiar și posibilitatea de a lucra de acasă.
Mai mult, mi se garantau: asigurare medicală, fitness gratuit, cursuri corporative de limbi străine, perfecționare plătită de companie și, ceea ce m-a convins că este un fals, colegi prietenoși. Adică cine ar putea să-ți garanteze așa ceva…
Dacă citesc mai departe, scrie că pot aplica pentru oricare dintre aceste posturi de muncă…posturi care nu au fost menționate nicăieri în mail.
La final, scrisoarea electronică este semnată Sikorski Deloras de la Departamentul de Resurse Umane al Youki Corp, fără număr și adresă de contact.
Primul impuls, după ce am terminat de citit, a fost să sun la poliție.”
Cu astfel de emailuri încep, de obicei, infracțiunile informatice am aflat de la comisarul Mircea Rus, Biroul de investigații criminale, din cadrul Poliției Municipiului Cluj Napoca:
„Mail-urile de care vorbim noi acum pot ajunge la absolut oricine. Problema care se pune este modul în care le abordăm. Bineînţeles ca sunt foarte atrăgătoare-pe asta mizează şi cei care le creează şi le trimit în mediul virtual. Primul pas ar fi verificarea pe google a societăţii care oferă acele servicii. În momentul în care se verifică acea societate, automat apare pe toate site-urile de specialitate, mă refer la Registrul Comerţului sau alte site-uri, apar date minime care să ne creeze convingerea că acea firmă există sau nu. În cazul în care nu există, problema este extrem de simplă-nu dăm curs mailului şi cu asta s-a terminat.”
A.N.: Dar în situaţia în care nu faci acest pas, eşti foarte atras de e-mail şi dai mai departe ce ţi se cere, unde se poate ajunge?
M.R.”De fiecare dată acele mail-uri revin cu o solicitare în baza căreia tu, ca şi o potenţială persoană parte vătămată va trebui să trimiţi o sumă de bani pentru serviciile pe care această societate/firmă le oferă. În momentul acela ai trimis banii, fără acea prealabilă verificare-poţi să-ţi iei adio de la ei.”
La nivelul Municipiului Cluj-Napoca, ofertele false pe internet pentru locuri de muncă în străinătate au devenit un fenomen informatic infracțional. Polițiștii clujeni cercetează, în prezent mai multe cauze, în acest sens, în care sunt implicate firme fictive ce recrutează români pentru muncă bine plătită în spațiul UE.
Alina Nechita
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI