Alege un concert din oferta prezentată la „Alternative Muzicale”!
Opera Română din Cluj ne invită la mai multe spectacole în această săptămână. Luni, 16 martie, de la ora 11 se va pune în scenă, pentru publicul cel mai tânăr, opera “Flautul fermecat” de Mozart. Este ultima operă compusă de Mozart. La îndemnul impresarului Schikaneder, care scrie libretul după o povestire de Liebeskind, conceput sub forma unui „Singspiel” (părțile muzicale alternează cu proza), Mozart scrie această „chintesență a artei”, cum a denumit-o Wagner, „improvizând o capodoperă de gen cu o perfecțiune ce nu a putut fi depășită și care, greu, ar mai putea fi atinsă”. Mulți muzicieni consideră „Flautul fermecat” și nu „Requiem”-ul, ca testament spiritual al artistului. Genialitatea muzicii lui Mozart a făcut ca această lucrare să dureze în timp. Compozitorul a dirijat premiera la Viena într-o sală sărăcăcioasă care datorită „Flautului fermecat” și a fondurilor aduse de Mozart a devenit „Theater an der Wien”. Mozart nu s-a bucurat pe deplin de triumful operei sale deoarece s-a îmbolnăvit grav. Premiera operei „Flautul fermecat” a avut loc la Viena în 30 septembrie 1791, sub conducerea muzicală a compozitorului.
Articol editat de Andreea Leonid, 15 martie 2015, 14:19
Miercuri, 18 martie, de la ora 18.30 sunteți invitați la o seară de balet, tot la Opera Română din Cluj. Fascinantul balet “Don Quijote” de Ludwig Minkus a avut premiera ieri, la 37 de ani de la prima sa reprezentație pe scena teatrului liric din Cluj. Bazat pe faimosul roman ”Don Quijote de la Mancha”, semnat de Miguel de Cervantes, spectacolul de balet a fost pus pentru prima oară în scenă la Viena în anul 1740 și a cunoscut mai multe variante și adaptări de-a lungul anilor, în funcție de teatrele în care a fost jucat. Spectacolul a rămas la fel de exploziv și tânăr, caracterizat de un optimism inedit și o punte între trăirea cotidiană și puritatea visării.
Baletul în două acte și un prolog spune, în pașii de dans ai Corpului de balet clujean, eterna poveste de aventură și dragoste a bravului Don Quijote, mereu visător la strălucitoarea Kitri/Dulcineea și însoțit în incursiunile sale de fidelul Sancho Panza. Distribuția îi include pe prim balerinii Andreea Jura, Dan Haja, Radu Sântimbrean, Vlad Maier, Anamaria Boancă, Valentin Mihăilă, Rodica Băcoui, Dorina Lucaciu, Doina Anamaria Florea, Afelina Filipaș, Laura Pop, Romulus Petruș, Anamaria Boancă, Mircea Cădariu, Marius Toda și Daniel Moga. Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca este dirijată de Adrian Morar, regia artistică și coregrafia spectacolului sunt semnate de Felicia Șerbănescu, iar scenografia este realizată de Valentin Codoiu. Spectacolul se bucură de participarea elevilor de la Liceul de Coregrafie ”Octavian Stroia”.
Vineri, 20 martie, este din nou rândul copiilor să mergă la Opera clujeană. Artiștii, în colaborare cu Academia de Muzică “Gh. Dima”, vor pune în scenă, de la ora 10, spectacolul “Cenușăreasa” de Gioacchino Rossini. Matineul, prezentat sub forma unui spectacol educative-interactiv, le oferă micilor spectatori ocazia să pătrundă în facsinantul univers al teatrului liric, bucurându-se de o operă clasică și mult îndrăgită, precum și de contactul direct cu artiștii, scena și orchestra, mai puțin accesibile în alte context artistice.
Filarmonica de Stat “Transilvania” ne pregătește pentru vineri, 20 martie, de la ora 19, în sala Colegiului Academic, un concert vocal-simfonic, dirijat de Ladislau Horvath din Italia. Ne vom întâlni cu soprana Adriana Gheorghişor, mezzosoprana Ramona Peter, tenorul Sangtaek Oh din Coreea de Sud și baritonul Matteo Loi din italia. Vom audia: Antonio Salieri – Simfonia Veneziana în Re major, Franz Xaver Süssmayr – Simfonia Turchesca în Do major, Otto Nicolai – Uvertura la Nevestele vesele din Windsor și Giovanni Battista Pergolesi – Stabat Mater (versiunea vieneză 1843).
Sibienii sunt invitați la Filarmonică joi, de la ora 19, la un concert simfonic sub bagheta dirijorului Mihail Agafița. Solist: Cristian Florea la violoncel.
În program: Henry Purcell – Uvertura operei „Dido şi Aeneas”
Joseph Haydn-Gregor Piatigorski – Divertisment pentru violoncel şi orchestră în Re major
Gabriel Fauré – „Les Berceaux” pentru violoncel şi orchestră, op. 23 nr. 1
Edward Elgar – „Salut d’amour” pentru violoncel şi orchestră
David Popper – Tarantella pentru violoncel şi orchestră, op. 73
Piotr Ilici Ceaikovski – Simfonia a VI-a în si minor „Patetica” op. 74.
Filarmonica din Oradea oferă melomanilor marți, 17 martie, de la ora 19, un concert simfonic dirijat de Ciprian Marinescu. Soliști vor fi violoniștii Nagy Kalman, Satoshi Numata din Japonia și Adriana Gabrian.
În program:
J. S. Bach – Concert pentru două viori și orchestră în Re minor
P. SArasate – Melodii lăutărești, op 20
W. A. Mozart – Simfonia nr.25 în Sol minor.
Cu siguranță veți alege un spectacol la care să participați în această săptămână, dar nu uitați să fiți pe frecvențele Radio Cluj luni, 16 martie, de la ora 22, pentru a audia emisiunea “Alternative Muzicale”. Pentru alte informații accesați și pagina de Facebook: „Alternative Muzicale – emisiune de muzică clasică”.
Andreea Leonid