Alimente care nu trebuie ţinute la frigider
Ştiaţi că există o serie de alimente care nu trebuie ținute la frigider deoarece astfel se păstrează mai bine și au gustul mai bun?
Articol editat de , 16 martie 2015, 16:00 / actualizat: 18 martie 2015, 11:24
Alimentele pe care le servim zilnic sunt unice, iar depozitarea trebuie făcută ținând cont de compoziția lor, astfel încât să se păstreze în stare comestibilă cât mai mult timp, iar gustul să fie cât mai bun, deloc alterat. Avem obişnuinţa să ţinem la frigider foarte multe alimente pe care le cumpără de la piață. Dintre fructe și legume, obişnuim să depozităm în frigider ceapa, roșiile și cartofii. Acestea însă nu ar trebui ținute la rece în frigider dacă dorim ca gustul lor să fie mai bun, ele în mod normal ar trebui ținute în cămară, într-un loc ferit de lumina directă a soarelui și mai răcoros. Astfel de alimente sunt afectate de temperatura scăzută din frigider, iar gustul lor nu mai este la fel de bun.
Cartofii îşi schimbă gustul din cauza faptului că în frigider este prea rece, amidonul se transformă în zahăr, astfel textura nu mai este la fel, iar gustul este mai dulce. De asemenea, cartofii ţinuţi la frigider se pot închide la culoare prin fierbere, iar aspectul lor nu mai este normal, alb ca la cartofii păstrați în cămară.
Ceapa ținută la frigider se înmoaie. Pe de altă parte mirosul de ceapă se răspândește în frigider iar astfel, alte alimente din jur prind un miros neplăcut.
Roșiile ținute la rece în frigider devin moi, iar coaja lor se alterează. Cel mai bine este ca roșiile să fie păstrate la temperatura camerei, ferite de lumina directă a soarelui, de exemplu în cămară, într-un loc răcoros. Pentru a se coace mai repede, roșiile pot fi păstrate în pungi de hârtie, dar niciodată în pungi de plastic pentru că se degradează.
Pepenele verde și pepenele galben nu trebuie ținuți la frigider deoarece îşi schimbă gustul, își pierd din aromă. Ei se țin foarte puțin la rece, doar cel mult o oră pentru a fi serviți cu plăcere. Nici merele nu se țin la frigider deoarece își pierd din aromă, ele se păstrează de asemenea într-un loc răcoros și ferit de razele directe ale soarelui.
Usturoiul își păstrează calitățile nutritive și gustul dacă este ținut într-un loc destul de rece, dar niciodată la frigider deoarece temperatura este prea scăzută pentru această legumă. În caz contrar aroma lui se schimbă, se pierde, iar în scurt timp face mucegai și se strică.
Sănătate
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI